VIDEO NA FACEBOOKU

Milanović rekao što misli o uvođenju eura u Hrvatskoj

16.07.2019 u 17:43

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a putem Facebooka iznio je svoje viđenje uvođenja eura kao službene monete u Hrvatskoj

U kraćem video obraćanju Milanović je naveo kako nema ništa protiv eura ako će se o njegovu uvođenju intezivno razgovarati.

'Ne na referendumu nego razgovarati. Ne na sastancima MMF-om, ne tako da nam se odluke serviraju sa zapisnika MVEP-a. Hrvatska u euru znači Hrvatska bez nacionalne valute, znači s valutom o čijim trendovima, kretanjima kamatnim stopama odlučuju ljudi koje ne biramo. Ali zašto ne, ali ne na ovakav način', kazao je Milanović.

Smatra da uvođenje eura samo po sebi ne znači jeftiniji novac.

'To vidimo na nizu primjera u Europi u državama koje nemaju euro i imaju najniže kamatne stope. Kamatna stopa ne ovisi o tome jeste li u euru nego jeste li uređena država. Vlada li kod vas endemski lopovluk ili red, vladavina prava i zakona. E, za to se zalažem. Moderna Hrvatska, razgovor a ne diktat', zaključio je Milanović.

Podsjetimo, Hrvatska je prije par dana u Bruxelles poslala pismo namjere za uvođenje eura, a ministar financija Zdravko Marić ocijenio je kao jedan od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti. Prema njegovim riječima moguće je da će euro postati naša valuta početkom 2024. godine.