'DOK DRUGI PROSVJEDUJU'

Milanović: Radimo na iznalaženju rješenja za Imunološki

10.06.2015 u 20:07

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada gotovo svakodnevno radi na iznalaženju rješenja za Imunološki zavod, koji je godinama bio razbijan i zanemarivan, izjavio je u srijedu u Bruxellesu premijer Zoran Milanović

Milanović je po dolasku na summit EU-a te zemalja Latinske Amerike i Kariba odgovarao na pitanja hrvatskih novinara, a upitan što može poručiti radnicima Imunološkog zavoda, koji od Vlade traže žurnu odluku o sudbini Zavoda, premijer je rekao: 'I nas zanima i radimo na tome. Dok drugi prosvjeduju, mi na tome radimo'.

'Tamo su neki materijali, neke supstance o kojima država treba voditi računa i vjerujte mi da nema, možda ne danas, ali nema tjedna da o tome nemamo nekoliko razgovora i da ne tražimo rješenje. Naslijedili smo stanje u Imunološkom zavodu, koji je godinama bio razbijan i zanemarivan. Znam da se od nas očekuje da napravimo ono što je nekad bilo. Bit će teško, ali nastojimo', rekao je Milanović.

Skupina saborskih zastupnika iz gotovo svih oporbenih stranaka pozvala je u srijedu Vladu da hitno donese odluku o Imunološkom zavodu koji će u suprotnom, upozorili su, otići u stečaj, s obzirom da bi u petak trebao biti donesen Zakon o stečaju po kojem u stečaj ide svaka tvrtka koja je u blokadi dulje od 120 dana.

'Visia Croatica jedina je predala ponudu za Imunološki, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) je objavio da je ponuda valjana, pa nam nije jasno što Vlada radi', kazao je Branko Hrg (HSS) na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. S njim su se složili i predstavnici HDZ-a, HDSSB-a, laburista, reformista, HSP AS i Novog vala.

Za kupnju dionica Imunološkog zavoda došla je samo jedna obvezujuća ponuda, ona udruge Visia Croatica koja za sve ponuđene dionice zavoda nudi nešto više od 8 milijuna kuna, uz prihvaćanje svih uvjeta iz natječaja.

Radnici Imunološkog zavoda poslali su početkom lipnja otvoreno pismu premijeru Milanoviću, u kojem traže od Vlade hitno donošenje odluke o zavodu, jer su njegovi radnici, upozoravaju, na rubu egzistencije, a posljednja plaća isplaćena im je za veljaču ove godine.

Ističu kako radnici ne mogu živjeti od ideja, već od konkretnih poteza, te stoga premijera mole da pronađe model za financiranje radnika dok Vlada ne donese odluku hoće li i kome prepustiti Zavod. 'Nadamo se samo da kasnije nećete žaliti za Imunološkim zavodom kao što sada pojedinci spominju Croatia osiguranje ili TDR. Građani ove zemlje dali su Vam povjerenje, krajnje je vrijeme da ga opravdate barem donošenjem ispravnih odluka', zaključili su radnici u pismu premijeru.