puno problema

Milanović primio roditelje djece s teškoćama u razvoju, žale se na zakone

16.11.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Građanske inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“, koju su osnovali roditelji djece s teškoćama u razvoju, a koje je izrazilo nezadovoljstvo zakonskim propisima glede prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom

Predstavnici inicijative obrazložili su predsjedniku Milanoviću razloge svoga nezadovoljstva postojećim zakonskim okvirom i propisima koji uređuje prava djece s teškoćama, roditelja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Isto tako, iznijeli su mu probleme s kojima se i dalje svakodnevno susreću, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika RH.

Posebno su važnim izdvojili potrebu što bržeg donošenja Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku.

Donošenje spomenutih zakona nije predviđeno planom normativnih aktivnosti resornog ministarstva za 2021. godinu, upozorili su na sastanku, iako su oba zakona za njih važna jer bi trebali urediti naknade koje dobivaju osobe s invaliditetom, te usluge osobne asistencije koje danas ovise o projektima udruga te zbog toga mnogim osobama s invaliditetom nisu dostupne. Predugo se čeka s uvođenjem inkluzivnog dodatka o kojemu se govori već gotovo 20 godina, upozorili su.

U razgovoru s predsjednikom Milanovićem predstavnici inicijative izrazili su nezadovoljstvo i zbog kašnjenja novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je, prema najavama ministarstva, trebao stupiti na snagu još u travnju 2020.

Novim zakonom trebala bi se, između ostalog, osigurati dostupnost socijalnih usluga na cijelom području Hrvatske, riješiti pitanje statusa roditelja-njegovatelja, povećati naknade za ugroženog kupca električne energije za životno ugrožene osobe s invaliditetom ovisne o raznim aparatima te ukinuti dohodovni i imovinski cenzusa.

Predstavnici inicijative kažu kako su svojim aktivnostima utjecali na izmjene pojedinih zakona i propisa, te da će i dalje ustrajati na borbi za kvalitetniji život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

U sastavu izaslanstva Građanske inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“ bili su roditelji djece i osoba s invaliditetom Andrijana Žderić, Siniša Bosanac, Jadranka Cvek, Dženita Lazarević, roditelj osobe s invaliditetom i stručna osoba u radnom timu “Pomozimo djeci s invaliditetom“ Helena Melovnik Zrinjski i stručna osoba u radnom timu “Pomozimo djeci s invaliditetom“ Lidija Severović, stoji na kraju priopćenja.