UOČI TV DEBATE

Milanović: Pozivam HRT da pozove i Petrova, ali...

11.08.2016 u 18:38

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, izjavio je da ga čude reakcije iz Mosta na to što će se u petak na HRT-u održati debata između njega i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, te je pozvao HRT da u debatu uključi i čelnika Mosta Božu Petrova. 'Ali o tome ne odlučujem ja. O utjecaju moje stranke na HRT možemo razgovarati, a taj razgovor trajao bi šest sekundi: ne postoji utjecaj moje stranke na HRT', rekao je Milanović, dodajući da je u zadnjih pola godina na HRT-u provođena kadrovska politika HDZ-a i Mosta, pa mu je 'žao' ako se oni nisu dogovorili oko ove debate

Odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja poljoprivrednog programa Narodne koalicije u Orahovici, Milanović je kazao da on uistinu jest inicirao debatu s predstavnikom HDZ-a, nakon čega se 'javio jedino HRT, s vrlo konkretnom ponudom, tko, kada, u koliko sati, s temama, voditeljem'.

'Želim imati čistu savjest i ne želim da bilo tko kasnije prigovara da je bio zanemaren što ga nisu pozvali urednici koje je sam postavljao na HRT. Toliko o javnoj televiziji. Pozivam HRT da pozove i Božu Petrova, ja sam spreman, ali o tome ne odlučujem ja. Ne radimo u dosluhu s HRT-om, bože sačuvaj', rekao je Milanović.

'Idem odgovarati na pitanja moderatora, ali zapravo idem razgovarati s hrvatskim ljudima, zbog njih sam tamo', dodao je Milanović, otkrivajući da je predviđeno po 40 sekundi za odgovore na pitanja.

Takav sustav debate, ocijenio je, 'pogoduje onima koji će govoriti u frazama, kićenim i lijepim riječima', što i on može, ali ne to ne želi raditi.

Vila u Bruxellesu? O čemu govorite?

Milanoviću je postavljeno i pitanje o hrvatskoj 'vili' u Bruxellesu koju je kupio MVEP u mandatu ministrice Vesna Pusić, a koja još uvijek nije stavljena u funkciju te se još uvije unajmljuju poslovni prostori za hrvatskih predstavnika u sjedištu europskih institucija.

'Vila u Planinskoj? Ne znam o čemu govorite. U Bruxellesu sve košta milijune. Kupili smo zgradu', rekao je Milanović, dodajući da je to zapravo praktično rješenje s obzirom da je riječ o svojevrsrnom 'mega ministarstvu' u kojemu će raditi hrvatski predstavnici i stručnjaci raznih profila.

'To je prostor koji se uređuje, to nije vila. Za drugo, morat ćete pitati Državnu reviziju, koja je u vrlo interesantnom trenutku o tome izvijestila javnost', napomenuo je Milanović.

439717,439830 ,439735,439716
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, kratko je poručio da svi oni koji su govorili da su se HSS-ovci prodali za fotelje 'nemaju pojma da na hrvatskom selu nema fotelja, tamo su čizme, kiša, blato i desetljećima nagomilani problemi'.

'Već dugi niz godina nitko na adekvatan način ne radi na hrvatskom selu. Radit ćemo mi, ali ne iz fotelja nego s terena, na hrvatskom selu, među vama, uspješnim OPG-ovcima, uspješnim ljudima, koji ćete biti putokaz cijeloj Narodnoj koaliciji. Hrvatsko selo 21. stoljeća mora biti poput austrijskog, belgijskog, francuskog, njemačkog... Bez jakog hrvatskog sela nema ni hrvatskog grada, a ni hrvatske države', rekao je Beljak.

Milanović je poručio da je u četiri godine njegovog premijerskog mandata organiziran samo jedan prosvjed poljoprivrednika, i to protiv cijene mlijeka, dakle onoga što je predmet dogovora između proizvođača i otkupljivača mlijeka. Stoga je Milanović zaključio da 'ljudi nisu bili toliko nezadovoljni', te odbacio cinične primjedbe koje je čuo da je to zbog toga što poljoprivrednici nisu imali dovoljno novca za gorivo.

U vrijeme HDZ-a izlazili su traktorima na ceste svakom prilikom. I onda su im posprdno govorili da voze traktore od milijun kuna. Ja to tako ne gledam. Znam koliko je posao poljoprivrednika težak. Traktor nije BMW, traktor je traktor i služi za obrađivanje zemlje. Ako smo katkad griješili tu su sada prijateli iz HSS-a koji imaju bolju dioptriju od nas', rekao je Milanović.Tko će izvući korist od Europske unije?

'Hrvatska poljoprivreda je u velikoj mjeri određena zajedničkom europskom poljoprivrednom politikom. Kvote, pravila i poticaji su strogo određeni i u okviru toga manevarski prostor nije prevelik, ali onaj tko zna taj se u njemu može snaći i uzeti za sebe ono najbolje', rekao je Zoran Milanović.

Ocijenio je kako Hrvatska samo ulaganjem u znanje može dalje, u klub najbogatijih. 'Ovdje gdje se sada nalazimo, u klubu srednje razvijenih smo već 40 godina. Moramo biti dovoljno drski da tražimo ulazak u klub bogatih, da tražimo ono što ostvaruje austrijski vinar na ovakvom posjedu jer ovdje su prirodni uvjeti nešto bolji, a proizvod nešto slađi i ljepši', rekao je Milanović.Ana Marija Petin, predsjednica Županijske organizacije HSS-a Virovitičke-podravske županije, kazala je da je za predstavljanje programa programa Narodne koalicije 'Siguran smjer za poljoprivredu i ruralan za razvoj' izabrano uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Patkoš u Orahovici, malom mjestu u srcu Slavonije, jer je ruralni prostor taj na kojem živi gotovo 75 posto stanovništva Hrvatske.

Što planira Narodna koalicija?

'Hrvatska poljoprivreda je pretežno obiteljska, od 190 tisuća gospodarstva 96 posto su obiteljska, ali u svom posjedu imaju vrlo malo površinu, tek 5 hektara, što je znatno manje od europskog prosjeka. Imamo vrlo mali broj velikih gospodarstva, većinom trgovačkih društava i vrlo mali broj obiteljskih gospodarstava, zbog čega je razvoj OPG-a i ruralnog prostora temelj našeg programa', rekla je Petin.

Kako bi dali snažniji poticaj razvoju OPG-a Narodna koalicija planira pripremiti novi zakonodavni okvir i izmijeniti postojeći te pokrenuti javnu raspravu u izradi posebnog zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Naroda koalicija nadalje planira izmijenit postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu, pristupiti reviziji i izmjeni Programa ruralnog razvoja i uvesti novi model isplate potpora.

OPG na kojemu je održana prezentacija u vlasništvu je braće Vedrana Tonija Pakoša utemeljeno je 2005. godine, kada su s ocem Boškom zasadili prvi hektar i pol vinograda, odnosno 7500 trsova. Danas na pet hektara uzgajaju 21.500 trsova frankovke, graševine i zweigelta.