u znak sjećanja na antu malića

Milanović otvorio sedmo izdanje natjecanja 'Izazov tjelesne spremnosti – Viribus Unitis'

10.11.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u četvrtak je otvorio 7. natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga i sastavnica domovinske sigurnosti u crossfitu pod nazivom "Izazov tjelesne spremnosti – Viribus Unitis"

U organizaciji Počasno-zaštitne bojne dvodnevno natjecanje se održava u sportskoj dvorani vojarne "1. hrvatski gardijski zbor". Predsjednik Milanović je naglasio kako u natjecanju sudjeluju elitne postrojbe a činjenica da se natjecanje održava sedam godina pokazuje da ga treba razvijati.

Natjecanje "Viribus Unitis“ organizira se s ciljem promicanja bavljenja sportom i sportskim aktivnostima te razvijanja osobina i vještina koje se primjenjuju u svakodnevnoj provedbi zadaća kod pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ono potiče zajedništvo i druženje te međusobnu potpora institucija, koje uz Hrvatsku vojsku doprinose izgradnji sustava Domovinske sigurnosti, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja.

U natjecanju, uz pripadnike Oružanih snaga, sudjeluju pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Hrvatske vatrogasne zajednice. Snagu će ekipno u muškoj i ženskoj kategoriji odmjeriti 108 natjecatelja, od kojih su njih 20 žene.

Organizira se u znak sjećanja na časničkog namjesnika Antu Malića koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije SKOK-2. Malić je bio pripadnik 3. gardijske padobranske bojne 1. hrvatskog gardijskog zdruga, a bio je veliki poznavatelj i ljubitelj borilačkih sportova i vještina. Trenirao je boks, karate i ju-jitsu u kojem je bio nositelj crnog pojasa.

"Viribus Unitis - zajedničkim snagama" službeno je geslo zapovjedništva specijalnih snaga OS RH koje je preuzeto iz ponosnih i slavnih vremena 1. hrvatskog gardijskog zdruga i specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a.

Otvaranju su nazočili i predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik ministra obrane i ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a Ivan Jušić.