afera janaf

Milanović opet žestoko o Plenkoviću: Neka mu netko da kocku šećera

25.09.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović opširno je u petak u Pazinu komentirao aferu Janaf. Žestoko se obrušio na premijera Andreja Plenković te i dalje tvrdi da je on morao znati za istrage

'Sve ono što je važno, što opterećuje sustav, premijer mora znati. Gdje piše da premijer ne smije znati. A ja vam kažem da mora znati. U protivnom ne upravlja nitko, nego neki anonimni tipovi koji se skrivaju iza ploče DORH. Tko je DORH, tko je vodio taj predmet? Ta osoba ima ime i prezime', rekao je predsjednik Zoran Milanović u petak u Pazinu. Predsjednik smatra da mora i treba znati da se provodi istraga, ali se ne smije miješati i to je po njemu poštivanje neovisnosti rada Državnog odvjetništva i USKOK-a.

'Premijer mora znati. Mi sad imamo premijera koji ne zna ništa. Apsurdno je to da ne zna. Martin u Bruxelles, Martin iz Bruxellesa', kazao je predsjednik upitavši novinare čega se boje, možda da premijer ne obavijesti osobe koje su pod istragom.

Ono što je rekao Ostojić u naravi nije točno. 'Bolje mu je da šuti. Znao sam kao premijer sve važno. Informirao me o najvažnijim stvarima. Da se o nekim osobama vodi postupak, znao sam. Morate vjerovati premijeru. Morate mu vjerovati', kazao je Milanović.

Ponovio je da mu nije jasno zašto se nije odmah uhitilo šefa velike državne korporacije koji je primao mito, nego se još 10 mjeseci istraživalo, a i sad imamo samo indicije. 'Premijeru još jedan pozdrav, vidim da se igra riječima, priča o bjesnoći, to je sigurno cijeli dan smišljao. Na onom haklu na Jarunu mu je pao šećer, pa nek' mu netko da kocku šećera', poručio je.

Kazao je i da misli da nije bio u Kovačevićevu klubu za vrijeme lockdowna. A kad je bio, nije ostavljao mobitel.

'Mislim da nisam, ali ako i jesam bio sam s dvije ili tri osobe u svome društvu. Jel' to kaže, tko, premijer? Onaj koji se s Novakom Đokovićem rukovao pred 5000 ljudi. To je nepristojno. Bolje nek' šuti', poručio je Milanović.

Ne smatra da ostavke na dužnost trebaju dati ministri iz Plenkovićeve vlade koji su također dolazili u klub.

'Pitajte Plenkovića što je radio za vrijeme lockdowna. Bio samo doma i molio očenaše svaki dan? Naravno da smo se družili, ali s ograničenim brojem ljudi. To da sam morao ostaviti službeni mobitel naprosto nije točno. Otkud ideja da bih uopće poslušao nekoga da ostavim službeni mobitel. Pa ne bih to učinio ni u Bijeloj kući, a ne u klubu', rekao je Milanović, pa se našalio pitanjem o lockdownu.

'Gdje si bio u vrijeme lockdowna? Gdje si bio, tata, u vrijeme revolucije? Bio sam doma 99 posto vremena. A ako sam se morao naći s nekim, jesam li to mogao napraviti u Uredu predsjednika?' upitao je Milanović.

  • +12
Zoran Milanović na obilježavanju Dana istarske županije Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Ne smatra da državu vode policajci s bubama, nego premijer, i zato mora znati kad se provodi istraga protiv nekoga tko vodi važnu državnu tvrtku.

Milanović smatra da neovisnost DORH-a znači da 'ne postoji utjecaj na njihove procedure'.

'Dakle, ti znaš da je nešto krenulo, nije krenulo na tvoju inicijativu, imaš informaciju s obzirom na posljedice i štetu koju to može prouzročiti i ne miješaš se u to. Jer čim takneš izazvat ćeš štetu i znat će 50 ljudi koji su u tom sustavu', rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na curenje informacije iz istrage te rekao kako su samo dva moguća izvora - policija i DORH, a on sumnja na DORH.

'S obzirom da je DORH u ovom slučaju zainteresiraniji, ja sumnjam na DORH da to daje medijima. I dok je tako - nemojte se uopće javljati i bilo kome što prigovarati. A to zakonodavac mora urediti', rekao je novinarima.

Istaknuo je da je laž da je ukinuo sigurnosne provjere. Odbio je da se kandidati za njegove ministre provjeravaju u SOA-i jer on preuzima odgovornost za njih i vodi vladu. No one na nižim i srednjim razinama, koji nisu izabrani, treba provjeravati.

Odbio je mogućnost da on može vršiti pritisak na sud. 'Kako ja uopće mogu pritiskati sud, kojim sredstvima? Novcem, vojskom, policijom, helikopterima - nikako. Ali mogu raditi pritisak na zdrav razum. A znate kakav će to biti pritisak – neizdrživ', poručio je.

Još uvijek vjeruje da nije sve točno ovo što izlazi o Draganu Kovačeviću svaki dan u medijima iz nepoznatog izvora. Također smatra da će Janaf zbog cijele priče imati financijsku štetu.