curenje informacija u aferi janaf

Dario Hrabak: HSLS podupire osnivanje saborskog istražnog povjerenstva

25.09.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Dario Hrebak izjavio je u petak da će HSLS poduprijeti oporbeni prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva o curenju informacija iz istraga, ali i upozorio kako treba biti oprezan da zakonodavna vlast ne bi zadirala u neovisnost institucija.

Mi kao liberali nemamo apsolutno ništa protiv, podržat ćemo osnivanje takvog povjerenstava jer smatram da vladajuća većina nema apsolutno ništa za skrivati i javnost ima pravo sve znati, rekao je Hrebak u Saboru i dodao kako jedino 'treba inzistirati da se doslovno drži slova zakona'.

'Treba biti jako oprezan oko dijela gdje zakonodavna vlast zadire u neovisnost institucija', upozorio je Hrebak.

Istaknuo je kako osnivanje istražnog povjerenstva ide i u prilog vladajućima, koji također žele saznati zašto je došlo do curenja informacija iz istraga i da se otkrije istina.

'Mislim da HDZ-u odgovara da se osnuje povjerenstvo upravo stoga jer nema se tu što skrivati' rekao je Hrebak i napomenuo kako vjeruje premijeru Andreju Plenkoviću da ništa nije znao o istrazi u aferi Janaf.

Hrebak daje punu potporu neovisnosti institucijama i smatra da su dobro odradile posao 'jer su mjere probijene tek na kraju i jer, možda, da se uhićivalo nekoga na Martinje, pitanje je bi li se našlo milijun eura u gepeku'.

Odlazak ministara u klub Dragana Kovačevića za vrijeme lockdowna Hrebak je ocijenio neprimjerenim i lošom porukom.

Nikola Grmoja (Most) najavio je da će nacrt odluke o osnivanju istražnog povjerenstva biti gotov idućeg tjedna te se nada da HDZ to neće opstruirati. Rekao je da će povjerenstvo 's radošću' ispitati i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o tome kako je izvršna vlast utjecala na neovisne institucije.