žarko puhovski

'Milanović 2013. nije tražio ocjenu ustavnosti referenduma o braku zbog samoljublja i zato što misli da je najveći pravni stručnjak koji postoji'

13.03.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao sukob između predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, u svjetlu izbora osobe koja će doći na čelo Vrhovnog suda

Na pitanje kamo vodi prijepor između dva najviša dužnosnika, Žarko Puhovski je rekao kako je to priča koja se nastavlja te kako je Milanović u pravu u nekim stvarima, no da je u krivu u drugim.

“Mislim da je Milanović u nekim bitnim stvarima u pravu, a to govorim, iako smatram da je zagađivao javni prostor svojim izjavama proteklih mjeseci. Bez obzira što je i o meni govorio svašta, u pravu je jer želi da se promijeni situacija u pravosuđu, drugo jer je Zlata Đurđević doista odlična kandidatkinja i treće jer su članci zakona naprosto loše napisani. U krivu je jer si dopušta stav koji glasi da se neće držati zakona koji ne smatra dobrim. Imao je godinu dana vremena da pokrene inicijativu za promjenu tog zakona”, rekao je Puhovski za N1 televiziju.

Podsjetio je da Milanović nije želio tražiti ocjenu ustavnosti referenduma o braku, održanog 2013. godine.

“Milanović to nije učinio zato što je skriveni pristaša gospođe Markić, nego zato što više cijeni svoje samoljublje i mišljenje da je najveći pravni stručnjak koji postoji, nego institucije”, rekao je Puhovski.

  • +6
Predsjednik RH Zoran Milanović u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Kad je riječ o izboru čelne osobe Vrhovnog suda, Puhovski je rekao kako je Milanović čekao do zadnjeg časa da bi rekao tko je njegova kandidatkinja (Zlata Đurđević, op. a.) te je naglasio kako je bitna procedura kojom bi ona mogla biti izabrana. Smatra kako bi ona zasigurno mogla biti prihvatljiva vladajućima, jer je bila njihova kandidatkinja za Europski sud.

“Bilo bi jako dobro da imamo nekoga izvana, tko nije sutkinja, ali poznaje situaciju, da imamo ženu i da imamo osobu koja je stručna. Mislim da ne smijemo ići mimo zakona, ali postoji i način kako da se zakoni mijenjaju”, rekao je Puhovski.