NA KAVI S MESIĆEM

Milanović: Nemam ništa protiv Srba, ali imam sve protiv čaršije

30.08.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Šef SDP-a Zoran Milanović i bivši predsjednik države Stjepan Mesić u utorak su se u sklopu predizborne kampanje našli na kavi u Zagrebu, javlja N1

Na pitanje novinara je li moguća suradnja s Mostom, Milanović je odgovorio da će surađivati sa svakim tko želi dobro Hrvatskoj, ali da nikoga ne može natjerati na to. 'I u ovoj kampanji izašli smo s onim što smo prošle godine u potpunosti usuglasili s Mostom', rekao je Milanović.

Odbacio je, prenosi N1, optužbe da su se u njegovim najužim krugovima suradnika našli udbaši i ubojice. 'To trebate pitati Kujundžića, da on kaže tko su ti ljudi i tko su njihovi roditelji, a ako je to istina, ja bih to volio znati', rekao je Milanović.

Na pitanje je li se ispričao Andreju Plenkoviću zbog spominjanja majke, Milanović je podsjetio na Plenkovićevu ispriku Veljku Kajtaziju. 'Nakon što ga je njihov Culej napao na rasnoj osnovi Plenković mu je rekao da će mu se ispričati ako mu to baš smeta. To nije način. Možete nekome spomenuti, ne uvrijediti roditelje. To je HDZ, to su isti ljudi', kazao je Milanović.

Komentirao je i izjavu Aleksandra Vučića, koji je rekao da je najveća uvreda to da su 'šaka jada'. 'Kad nekom kažete da je šaka jada, to kažete zato što glumi šaku. To nećete reći nekome tko nema mentalitet silnika ili pokušaja silnika. Ako je to najgora uvreda i kvalifikacija, ja mogu smisliti puno gore uvrede koje njegova čaršija i klika upućuju nama. Jedno je čaršija. Imam samo jednu poruku: Gospodine, ukinite taj zakon i onda smo šlus i možemo razgovarati. Ukinite te priče', rekao je Milanović, dodavši da su uvrede ono što je Vučić govorio u Glini devedesetih.

'Postoji jedna beogradska čaršija koja bi htjela biti na pet strana svijeta i zbog toga srbijanski narod pati. Emisari i huškači iz Beograda neka idu dalje', kazao je Milanović.

Dodao je da su u hrvatskom društvu problem dvostruki standardi i priče koje zabavljaju javnost. 'Jedni kriteriji vrijede kad si u SDP-u ili Narodnoj koaliciji, onda su strogi, a kad si u HDZ-u ili u Domoljubnoj, onda su blaži. Državu smo vodili pod strogim kriterijima, a HDZ-ovi su kriteriji balkanski', kazao je Milanović.

'HDZ se totalno slaže s beogradskom čaršijom', kazao je Milanović. Čaršiju, objasnio je, rabi kao izraz koji je i Stjepan Radić stalno rabio. 'Ništa protiv Srba, ali sve protiv čaršije', rekao je.

Mesić je rekao da su na kavi razgovarali o predizbornoj kampanji, gdje je tko dosad bio i što radio. Pojasnio je i što je Milanović želio reći izjavom da neće Hrvate u BiH ostaviti Bošnjacima. 'Ona tema da nećemo ostaviti Hrvate s Bošnjacima, ono što je htio reći je da nećemo dozvoliti razbijanje BiH, da nećemo dozvoliti da se Republika Srpska odcijepi - mi smo potpisali da ćemo čuvati BiH', rekao je Mesić, dodavši da misli da je razumljiv građanima s kojima razgovara te da je razumijevanje uzajamno.

Milanoviću, dodao je, ne treba davati političke savjete. 'Ne treba njemu davati savjete, mislim da je on dovoljno politički educiran da zna držati situaciju u rukama', zaključio je bivši predsjednik.