PLENKOVIĆ vs. MILANOVIĆ

'Kao kršćanin ću mu oprostiti, ali neću zaboraviti što mi je spomenuo majku'

04.03.2017 u 01:12

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u nedjelju kako je to što se Zoran Milanović na sastanku s braniteljima 'drznuo spomenuti' njegovu majku 'slučaj bez presedana u hrvatskoj politici', te istaknuo kako ova kampanja pokazuje koliko se HDZ razlikuje od SDP-a

'Bez obzira što mislim da je to ispod razine, ja mu kao kršćanin mogu oprostiti, ali neću zaboraviti. Nikada mi neće niti pasti na pamet da izgovorim nešto tako o bilo čijem članu obitelji i inače u životu, a kamo li u političkoj utakmici', rekao je Plenković na konferenciji za novinare, komentirajući Milanovićevu izjavu da je Plenkovićeva majka bila 'vojni lekar'.

'Moja majka je ugledni internist, kardiolog, doktor znanosti, liječnica koja koja je danas u mirovini i o čijim profesionalnim i ljudskim kvalitetama mogu govoriti njeni kolege i pacijenti. Radila je kao civilna osoba u bivšoj vojnoj bolnici, a kasnije je karijeru nastavila u KB Dubrava', napomenuo je Plenković.

Birači odlučuju žele li ozbiljno vodstvo ili šarlatanski pristup

Ocijenio je kako takve riječi nisu dostojne onoga tko bi obnašao dužnost predsjednika hrvatske vlade. 'Zato je na hrvatskim biračima da odluče žele li ozbiljno, odgovorno europsko, vjerodostojno vodstvo ili žele diletantizam, agresiju, improvizaciju, šarlatanski pristup. To je taj izbor, to je izbor pred hrvatskim biračima 11. rujna', ustvrdio je.

Plenković se ne slaže s tezama koje, kaže, plasiraju oni koji nastoje prijeći prag, o znaku jednakosti između HDZ-a i SDP-a. 'Mi smo izuzetno različiti, a to vidite u ovoj kampanji. Naša kampanja fokusirana je na naš program, konstruktivne ideje, rješenje problema koji muče hrvatske građane, a njihova je negativna, agresivna, puna vrijeđanja i omalovažavanja', ocijenio je. 'To nije kampanja u koju ćemo se dati uvući niti ćemo na nju pristati', dodao je.

'Agresija je uvijek znak slabosti, znak da imate neki problem pa ga pokušavati ispoljiti manipulacijama, neistinama, difamacijama, a to neće proći kod mene i u HDZ-u'.

Plenković je ocijenio kako je lider oporbe na sastanku s braniteljima uvrijedio i same branitelje, 'one iste koje mjesecima nije primao i na koje je poslao policiju na Markovom trgu'.

'Reći njima da je to jedini jezik koji razumiju znači potcijeniti hrvatske branitelje, a to je nedopustivo i uvredljivo', rekao je.

Ustvrdio je kako 'oni koji su imali svoju šansu, a nisu je iskoristili' trebaju jako dobro razmisliti jeli njihova priča "koja je izgubila pet izbora" uvjerljiva pred hrvatskim biračima.

Za HDZ velika koalicija ne dolazi u obzir

"Želim jasno otkloniti tezu koja se kontinuirano plasira u medijima, imam dojam da dolazi iz oporbe, a dijelom i manjih stranaka, o nekakvoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Decidirani stav HDZ-a je da velike koalicije nakon ovih parlamentarnih izbora neće biti i za HDZ velika koalcija ne dolazi u obzir", naglasio je Plenković.

Izvijestio je o dosadašnjem tijeku kampanje. 'U protekla dva tjedna obišao sam svih 11 izbornih jedinica, predstavio svih 154 kandidata i kandidatkinja HDZ-a, a jučer smo zaokružili ciklus s izvandredno posjećenim skupom u Mostaru', rekao je.

Ocijenio je da je njegova stranka dala najveći doprinos promjeni ukupnog politčikog diskursa, kulturi dijaloga i komuniciranja u predizbornoj kampanji.

Najavio je da će HDZ u kampanji nastaviti s konstruktivnim pristupom, predstavljanjem programa koji "nudi rješenja za gospodarski rast, nova radna mjesta, demografsku obnovu, pronatalitetnu politiku, snažne institucije i društvenu pravednost".

'Sve je to s vrlo konkretnim elaboriranoim mjerama zapisano u našem programu. To će biti naš fokus, ne retorika naših političkih suparnika, nego boljitak Hrvatske i svih koji u njoj žive', naglasio je, dodavši da su sada prijelomni trenuci kampanje kada "svi mogu vidjeti tko su akteri i iza kojih politika i pristupa javnim dužnostima lideri stranaka danas stoje".

Moguće koaliranje nakon izbora i s Mostom, ali bez ucjena

Upitan kolika će im biti prepreka za potencijalno koaliranje s Mostom to što ih se iz te stranke izjedančuje s SDP-om, Plenković je rekao kako politički akteri možda još nisu percipirali dubinu i opseg transformacije HDZ-a, pa zbog toga još postoje formulacije o tome da su HDZ i SDP isti.

'Sve je drugačije u odnosu na ono što je bilo ranije, HDZ je moderna stranka obitelji Europske pučke stranke, čvrsto ukorijenjena u vrijednosti iza kojih stojimo', istaknuo je.

Plenković kaže kako ne može odgovarati za nesporazume koji su postojali u funkcioniranju aktualne vlade HDZ-a i Mosta, ali može za partnerske odnose u budućnosti.

'Ostajem otvoren za suradnju nakon izbora sa svim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske, tu je i Most, no kao čelnik HDZ-a neću pristajati na ucjene bilo koje političke stranke ili opcije', ustvrdio je.

Hrvatskoj treba stabilna vlada, a ne novi izbori, treba joj učinkovita vlast usmjerena na konkretna pitanja, za što će se HDZ 'zalagati s partnerima s kojima će formirati parlamentarnu većinu', rekao je.

Komentirajući tekst iz Economista o tome kako su hrvatski političari zapeli u osamdesetima, ako ne i u četrdesetima, Plenković je rekao kako u tom tekstu piše i da HDZ ima novog predsjednika, umjerenog lidera koji dolazi iz Europskog parlamenta, koji je izabran dva puta kao nositelj liste s najviše preferencijalnih glasova, što znači da razumije europsku politiku i globalne odnose, prioritete.

Za pravu analizu trebali bi malo više vremena i informacija o tome koji će biti smjer buduće hrvatske vlade. 'To će biti smjer da odgovorna članica Europske unije doprinese rješavanju svih gospodarskih, financijskih, sigurnosnih i političkih izazova, pa kada novinari Economista dođu ponovo u Hrvatsku i zatraže razgovor sa mnom, rado ću im objasniti gdje je HDZ 2016. i koji su mu prioriteti', dodao je.

Plenković je rekao i kako HDZ želi omogućiti poduzetnicima bolji okvir i povoljnije okolnosti za kreiranje dodatne vrijednosti u gospodarstvu, a neke od tih mjera, poput onoga o energetici, sadržane su u njihovu programu.

'Kada je riječ o plinu naći ćemo rješenja koje će spriječiti situacije kao ove kakve imali glede Pertrokemije proteklih dana, gdje je Vlada našla načina da ona nastavi kvalitetno funkcionirati', rekao je.

'Neovisna opskrba našeg energetskog sustava bit će jedan od prioriteta vlade HDZ-a, to je jedno od ključnih pitanja za funkcioniranje europskog i hrvatskog gospodarstva, zato su te mjere sadržane u našem programu', rekao je predsjednik HDZ-a odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.