predsjednik žestoko

Milanović o Turudiću: Probisvijet! Tko god je glasao za njega, za mene je neprijatelj države

07.02.2024 u 14:59

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović obišao je retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori. Nakon toga se obratio medijima te se žestoko obrušio na Plenkovića i HDZ zbog izbora Turudića

Nakon obilaska Milanović se obratio javnosti te je komentirao izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, prenosi N1.

Rekao je da nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da 'će dobiti i on od nekoga poruku'.

'Često na proljeće rijeke pravde dolaze pa se izliju. Sad je svima jasno o kakvom se probisvijetu radi', poručio je Milanović o Turudiću. Kazao je da je Plenkoviću poslao i dokumente i pismo.

'Onda se ogradio sedmočlanim komitetom HDZ-a koji je jednoglasno izabrao tog probisvijeta i na kraju se okružio cijelom partijom. Ovo je prvi put od Tita da partija odlučuje o čovjeku koji hapsi i zatvara. Ovo je nacionalna katastrofa', dodao je.

Nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac, koja je s Turudićem razmjenjivala poruke - Madame de Pompadour. 'Poslao sam dokument koji jasno ogovori o kakvom se čovjeku radi. Cijele ove prepiske između Madame de Pompadour i Turudića su ustvari višak. Hvala Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto netko nije reagirao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak', rekao je.

'Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja o kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koju javnost mora znati', naveo je i ponovio da će kao predsjednik pomilovati svakoga tko bude osuđen zbog tog zakona o curenju informacija.

'Tko god je glasao za ovo, za mene je neprijatelj države. Kopajte dalje, od mene podatke više nećete dobiti, ja sam dao ono što je od kapitalnog javnog interesa. Plenković je jučer te papire vratio meni. Vi sad imate saznanje o činjenicama... Što je on napravio o svemu tome? Nazvao je Turudića... Ta državna institucija, DORH, ima dosta saznanja o Turudiću koje su takve prirode da nikad nisu doveli do istrage', rekao je Milanović.

'Sada je ova politička kabala, i gojenci i poganci, nametnula državnog odvjetnika kojeg ga je izabrala partija i sudit će po partiji i koji je slizan s partijom i to ne skriva. On se kao predsjednik Županijskog suda, kada je taj sud pokrenuo istragu, tajno sastojao sa Zdravkom Mamićem jer nije znao da je ovaj pod mjerama SOA-e. Ali je bio bahat i mislio da mu prisluškuju telefon, a nije znao da ga SOA prati. Zato svaka čast i lipoj i radosti, ali to nije bitno jer ovo je politički proces', rekao je.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

'I tko im je bio kontakt i tko ih je spojio? U svakoj uređenoj državi bi i za slučajan takav kontakt morao pisati izvještaj. Jer se kao zadnja kriminalna vucibatina vučeš po mraku s čovjekom koji je pod istragom i koji je vani samo zahvaljujući kauciji od dva milijuna eura. O čemu su pričali, sasvim je nebitno', napominje Milanović.

'Sada premijer očajava jer sam mu to javio dva dana prije, pa što onda? Ne može sigurnosna procjena biti dokaz da je netko ispravan. To je kao da netko dođe sa zdravim nalazima, a pljuje krv. Na to Plenković zatvara oči. Ja mu samo mogu reći da mu rijeke pravde dolaze', rekao je.

'Godine 2015. služba dolazi do spoznaja koje su proslijedili i DORH-u, kući koju ovaj probisvijet sada preuzima. I pitamo se kako je to moguće. Ja sam tada bio premijer, ali eto koliko sam se bavio Turudićem, za njega me boljelo uho. Druga provjera je bila kasnije, kada ja nisam bio ni premijer ni predsjednik, i nitko da ga pita – vi ste se nalazili tada i tada s tim i tim. Niti da upozori premijer, to je AP gojenac', naveo je.

Žestoko je kritizirao premijera Plenkovića. 'Ovo je akt takvog političkog nasilja jednog agresivnog muzgavca koji se klati. Muzgavac prijeti DORH-u, novinarima u vidu - nećemo vas utamničiti, ali ćemo ubiti Boga u vama dok nam ne date podatke tko vam je dao poruke od Madame', rekao je Milanović.

'Dat ću odlikovanje onome tko mi pojasni kakva je moja veza s Draganom Kovačevićem i aferom Janaf. Plenković već to godinama spominje. Pola HDZ-ove vlade je bilo tamo, polovica je pohapšena. Pitajte gospodina gojenca što misli kad spominje mene u Slovenskoj. To je legalan prostor, ja sam bio poznanik s Kovačevićem, i to nakon što sam otišao iz Vlade. Tamo sam bio s akademicima, s nekoliko starijih ljudi. Neću ih spominjati imenom jer su neki u HDZ-u', poručio je na pitanje o svojim posjetima Slovenskoj.

'Ovo je Hrvatska, dečko udbaškog porijekla optužuje Hrvatsku za isto. Sanaderova vremena su slatka ptica mladosti', zaključio je Milanović.