izostalo 11 zastupnika

Kako su točno glasali saborski zastupnici i tko je osigurao većinu za Turudića?

07.02.2024 u 14:26

Bionic
Reading

Od 151 zastupnika, njih 140 glasalo je danas za imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika. Pritom je 78 njih dalo podršku Ivanu Turudiću, 60 ih je bilo protiv dok su dva bila suzdržana. Istražili smo tko je 'pojačao' vladajuću većinu glasovima, ali i tko je to bio suzdržan

Očekivano, gotovo svi zastupnici vladajuće većine podržali su Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika. Iznimka među njima bio je SDSS-ov Boris Milošević, koji je bio jedan od suzdržanih glasova, i to vjerojatno jer je optuženik u aferi 'Po babi i stričevima'. Pravosudni postupci nisu spriječili neke druge zastupnike da jasno iskažu svoj stav - nezavisni Vinko Grgić i HDZ-ov Dražen Barišić, optuženi u krakovima afere Janaf, pojavili su se na glasanju. Grgić je glasao protiv Turudića, a Barišić za. U Saboru se pojavio i HSS-ov (bivši SDP) Stjepan Kovač, optužen za trgovanje utjecajem te lažiranje SMS-ova u kojima mu se prijeti smrću. I on je glasao protiv Turudića.

Uz Miloševića, drugi suzdržani glas došao je od Stephena Bartulice iz Domovinskog pokreta, što možda i nije iznenađenje jer je u medijima ovih dana izjavljivao da Turudić 'nije najgori među kandidatima'. U pomoć vladajućima svojim glasovima 'dotrčali' su i neki koji formalno nisu dio većine. Tako je Turudića podržao Milan Vrkljan iz Pravedne Hrvatske, kojeg se već ranije spominjalo kao 'HDZ-ovog spavača' u redovima oporbe. Podršku je Turudiću dao i Ante Prkačin iz Hrvatskog bila. Obojica su prije bila u redovima Domovinskog pokreta.

  • +15
Glasanje o Ivanu Turudiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

I dok su svi vladajući zbog tanke većine došli na glasanje, dio oporbe nije se ni pojavio u sabornici. Na glasanju nije bilo HSS-ovog Željka Lenarta, GLAS-ove Anke Mrak Taritaš, Romane Nikolić i Rajka Ostojića iz Socijaldemokrata, nezavisne Marine Opačak Bilić, Darija Zurovca iz Fokusa, Marka Milanovića Litre i Vesne Vučemilović iz Hrvatskih suverenista, Mostovog Zvonimira Troskota te nezavisnih Ružice Vukovac i Miroslava Škore, koji s Vrkljanom sjede u Klubu zastupnika Za pravednu Hrvatsku.