tradicionalna manifestacija

Milanović na zatvaranju 501. Kostelske uskrsne pištole: 'Super je bilo'

07.04.2024 u 20:15

Bionic
Reading

Podno zidina Kostelgrada u nedjelju je zatvorena tradicionalna manifestacija 501. Kostelska uskrsna pištola koju je organizirala povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel, a svečanosti je nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović

Običaj pucanja iz kubura, odnosno pištola, seže u 1523. godinu, kada su grofovi Keglevići obitavali u Kostelgradu te su, prema usmenoj predaji, u uskrsno vrijeme počasnu stražu slali u kostelsku crkvu kako bi čuvali Kristov grob, a izlaskom iz crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavili su uskrsnuće Isusa Krista.

Manifestacija koju je Ministarstvo kulture i medija 2012. godine proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom počela je na Veliku subotu, kada je 11. put zaredom upriličen mimohod i prijavak povijesnih postrojbi, njih sedam iz cijele Hrvatske, županu Željku Kolaru koji je ujedno nadzapovjednik Povijesne postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban / Pixsell

Ove nedjelje, uoči svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana grada Pregrade, povijesne postrojbe dale su prijavak gradonačelniku Marku Vešligaju, a nakon sjednice uslijedilo je formiranje povorke postrojbi te pucnjevi kod crkve Svetog Štefana.

Tradicionalno, na manifestaciju je stigao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je nakon pucnjeva izjavio da je dobro što još nije oglušio, ali da se to 'sedimentira, kao loša savjest'.

„Sljedeći put vas neću ništa čuti, dobro je da smo se odmaknuli. Lijepo je jer se skupilo toliko ljudi na ovaj lijep sunčan dan, sunčanom stranom ulice. Super je bilo”, rekao je Milanović.

Župan Kolar istaknuo je da je Kostelska uskrsna pištola najstarija manifestacija s najdužom tradicijom na području Krapinsko-zagorske županije.

  • +38
Predsjednik Milanović sudjelovao na manifestaciji Kostelska uskrsna pistola Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

„Ponovno smo imali čast i privilegiju da ugostimo predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića koji svojim dolaskom pokazuje koliko zapravo cijeni i Zagorje kao regiju i Pregradu kao grad, ali i našu povijest i kulturnu baštinu”, rekao je Kolar.

Gradonačelnik Vešligaj rekao je da ove godine možda nije bilo toliko posjetitelja kao lani te da manifestacija nije ni tako medijski popraćena, no ipak je zadovoljan posjećenošću.

„Svakako je danas ovdje mnoštvo posjetitelja, brojne povijesne postrojbe koje su nam stigle iz cijele Hrvatske i iz susjedne Slovenije, tako da zahvala na organizaciji Kostelskoj pištoli - Keglevićevoj straži Kostel koja je stvarno jedan od najvećih promotora našega kraja”, kazao je Vešligaj.

Posebno je zahvalio predsjedniku Milanoviću koji, rekao je, 'ima jedan poseban osjećaj prema ovoj tradiciji', a Vešligaj je istaknuo zadovoljstvo i činjenicom da se zatvaranje manifestacije poklopilo sa završetkom obilježavanja Dana grada Pregrade.