'SLUŽBENI POSJET'

Milanović i Grčić objasnili što su radili u Albaniji, oglasio se i SDP

01.02.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Nakon što su u medijima objavljeni računi s puta u Albaniju na koji je bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović išao početkom listopada, o svemu se priopćenjem oglasila i stranka

'U Albaniju sam otišao na poziv predsjednika Socijalističke partije Albanije i premijera Edija Rame. To je bio službeni, protokolarni posjet koji je bio ranije ugovoren, isto kao i za Kosovo', kazao je za Jutarnji list Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a kojega u stranci prozivaju da je 5. i 6. listopada prošle godine na račun stranke išao u Albaniju tražiti posao.

Milanović je poručio kako njegov odlazak u Albaniju nije bio nikakva tajna, da je to bio službeni posjet, te je u hotelu u kojemu su odsjeli on i Branko Grčić bilo 'pola nogometne reprezentacije', što znači da su ih svi mogli vidjeti i znati da je tamo.

Što se traženja posla tiče, Milanović kaže da će se možda javiti ako Albanija raspiše međunarodni natječaj za konzultante za ulazak u EU.

Da se radilo o službenom putu tvrdi i Branko Grčić. 'To je, mogu potvrditi iz prve ruke, bio službeni posjet, organiziran na najvišoj protokolarnoj razini, predsjednika SDP-a i netom bivšeg premijera Hrvatske s aktualnim albanskim premijerom i šefom socijaldemokratske opcije u Albaniji. Nije to bio privatni put i već sutra bih na takav put krenuo sa sadašnjim predsjednikom SDP-a Bernardićem', rekao je Grčić novinarima u Saboru.

Upitan koja je bila svrha posjeta, Grčić je kazao kako su teme bile razmjena mišljenja i razmatranje modela potpore pošto pripadaju istoj stranačkoj obitelji u procesu pridruživanja Europskoj uniji te da je put bio ranije dogovoren.

'Razmjena mišljenja o mnogobrojnim temama, uključujući i razmatranje eventualnih modela potpore nas kao stranaka iz iste obitelji, premijeru Albanije u procesu pridruživanja EU. Taj proces je zapeo, ne ide onom brzinom kojom bi Albanci i Europska komisija htjeli da ide. Razgovarali smo i o političkom stanju u regiji. Mene je predsjednik Milanović pozvao da mu se pridružim i to sam učinio. Naravno da je stranka za to znala, pa kako bi se otvorili putni nalozi da nije. Stvar je dosta čista i jasna i ne treba više o tome spekulirati', rekao je Grčić.

Grčić kaže da je trošak puta bio minimalan s obzirom na događaj i razgovore.

SDP o putu u Albaniju

O putu bivšeg predsjednika stranke u Albaniju oglasio se i SDP. 'Bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović na službeni je put u Albaniju otputovao na poziv Socijalističke partije Albanije i premijera Edija Rame. Teme razgovora između gospodina Milanovića i gospodina Rame su bile suradnja socijaldemokratskih stranaka i načini na koje SDP može svojim iskustvom pomoći približavanju Albanije Europskoj uniji, te stanje i pozicija ljevice u regiji. Sukladno tome SDP je financirao službeni put svoje stranačke delegacije. SDP Hrvatske se zalaže za tješnje povezivanje socijaldemokratskih stranaka u regiji, te ističemo da su u idućem periodu planirani sastanci s nizom srodnih stranaka iz više zemalja', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Jutarnji list objavio je račune s putovanja u Albaniju, na koje je Milanović išao još dok je bio predsjednik SDP-a. S njim su na put išli i Branko Grčić i Daniel Mondekar, a put je platila stranka. Na prvom računu se navodi da je nositelj računa Milanović, a na naplatu SDP-u dostavljen je račun u ukupnom iznosu od 8494 kuna.

Nositelj drugog računa je Daniel Mondekar. Na njemu se navodi boravak u hotelu u trajanju od 5. listopada do 7. listopada, dakle dvije noći. Pod opisom usluge također piše 'The Plaza Tirana, 5*, Tirana, 1 x jednokrevetna soba. Količina: 1. Iznos: 2466 kuna'.