bilatelarni susret

Milanović i Golob potvrdili odlične odnose, slaže se i Jandroković

14.07.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija imaju odlične odnose i žele produbiti suradnju na svim područjima, zaključeno je u petak u Zagrebu u odvojenim razgovorima hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sa slovenskim premijerom Robertom Golobom

Kako je priopćeno iz Ureda Predsjednika, na sastanku predsjednika Milanovića i premijera Goloba, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, potvrđeni su odlični odnosi dviju susjednih, prijateljskih i savezničkih država uz obostranu želju da se suradnja Hrvatske i Slovenije razvije još više na svim područjima.

Milanović i Golob razmijenili su stajališta o situaciji u jugoistočnoj Europi jer je stabilnost u toj regiji jako važna i za Hrvatsku i za Sloveniju, te su se složili kako je potrebno ubrzati europske integracije zemalja jugoistočne Europe. Razgovarali su i o procesima unutar Europske unije čije su obje države članice, kao i o sigurnosnoj situaciji u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu, navodi se u priopćenju.

Na sastanku s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem također je, po priopćenju iz Sabora, ocijenjeno da su odnosi dviju država dobrosusjedski i partnerski, osobito unutar EU-a i NATO-a, a istaknuta je i zajednička želja za njihovim produbljivanjem, na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu.

Hrvatska i Slovenija odlično surađuju u području obrane, unutarnjih poslova, kulture, znanosti, a vrlo je kvalitetna i prekogranična suradnja. Gospodarske odnose karakterizira stalni porast robne razmjene, te brojna međusobna ulaganja, pri čemu je susjedna Slovenija na prvom mjestu kada su u pitanju hrvatske investicije u inozemstvo, navodi se u priopćenju.

  • +3
Predsjednik Milanović susreo se s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bilateralne odnose dodatno obogaćuju tradicionalne poveznice i kontakti između građana dviju država, osobito kroz međusobne turističke posjete. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo više od 1,5 milijuna slovenskih turista, što Sloveniju čini drugim po veličini emitivnim tržištem. Ulaskom Hrvatske u schengensko područje i eurozonu od ove godine stvoren je okvir daljnjeg porasta broja turističkih posjeta, naglasio je po priopćenju Jandroković.

Dvojica sugovornika razgovarala su i o energetici kao području gdje se suradnja može dodatno intenzivirati. Jandroković je istaknuo da su se strateška odluka hrvatske Vlade o izgradnji LNG terminala na Krku te kasnija odluka o povećanju kapaciteta terminala pokazale potezima od dugoročne važnosti ne samo za Hrvatsku, nego i za susjedne zemlje srednje i jugoistočne Europe. U tom kontekstu, pozdravljeno je potpisivanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom. Sporazum je potpisan u sklopu ovog posjeta.

Sugovornici su se također osvrnuli na aktualnu situaciju Ukrajini te u jugoistočnoj Europi.

Jandroković je posebno istaknuo i značajan potencijal suradnje dvaju parlamenata. U tom je kontekstu najavio da će u rujnu ići u službeni posjet Sloveniji, na poziv predsjednice slovenskog Državnog zbora Urške Klakočar Zupančič, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.