PROSLAVA DANA ORUŽANIH SNAGA

Milanović: Hrvatska o redu i disciplini treba učiti od vojske

28.05.2013 u 15:28

  • +10

Proslava Dana Oružanih snaga RH

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Bionic
Reading

Državni vrh je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježio Dan Oružanih snaga RH i Dan kopnene vojske. Prisjetili su se junaštva iz Domovinskog rata i spomenuli se budućnosti zasnovanoj na obrazovanju i izvrsnosti. Premijer Zoran Milanović poručio je da bi svi u Hrvatskoj mogli od vojske naučiti nešto o redu i disciplini

Hrvatske Oružane snage počele su se formirati na današnji dan 1991. godine. Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako su se tada vojnici okupili i samo s nekoliko tisuća pušaka krenuli u obranu zemlje od tada četvrte vojne sile u Europi – JNA.

Milanović: Prošlo je vrijeme kad nas se moglo plašiti

'Obrana je važna i na njoj se ne smije štedjeti. Međutim, sigurnija smo zemlja nego ikada prije jer ratne prijetnje nema', rekao je Milanović govoreći kako Hrvatskoj danas, u usporedbi s vremenom prije 20 godina, ništa ne prijeti. 'Prošlo je vrijeme kad nas se moglo plašiti nekim stvarima', istaknuo je Milanović.

'Krenuli smo motivirani, čvrsto, odlučno i jako. Jurišali smo na neprijatelja koji je bio puno jači, ali nismo se bojali. Znali smo što hoćemo i što trebamo činiti... Išli smo golim tijelom na pušku, na cijev, na tenk', prisjetio se Kotromanović teških vremena u kojima se razvijala Hrvatska vojska.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić također se prisjetio okupljanja na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prije točno 22 godine i rekao da su njihov trud i domoljublje utkani u oružane snage. Razvoj oružanih snaga u budućnosti Lovrić vidi utemeljen na etičnosti, kvaliteti, hrabrosti, obrazovanju i transparentnoj izvrsnosti.

Ministar Kotromanović rekao je kako je vojska započela intenzivnu modernizaciju, a od problema s kojima se još mora izboriti naveo je sporu administraciju, smjenu generacija i nestabilan proračun.

Kad je proračun u pitanju, premijer Zoran Milanović rekao je da će braniti svaku kunu koju može kako obrana ne bi bila zakinuta: 'U krizi, ali i u vremenima prosperiteta, treba odrediti što je važno, što manje važno i što je najvažnije. Obrana je važna i na njoj se ne može štedjeti, ali ne može se i neracionalno rasipati.'

Milanović je rekao da je njegova odluka, u prvoj verziji proračuna za 2013. godinu, bila da Ministarstvo obrane ne smije biti zakinuto ni za jednu kunu. Kaže da su se mnogi u Vladi protivili toj odluci, ali on je na njoj inzistirao: 'Nažalost, u rebalansu proračuna je opet trebalo smanjivati neke rashode, ali tada je obrana prošla manje loše od drugih. Neću reći bolje od drugih jer općenito situacijom nismo zadovoljni.'

'Kriza je, i u krizi je okovana cijela Europa. Jakima i pametnima je to povod, ako nisu ranije, da se mijenjaju. Živimo u granicama mogućega, a vojska i Oružane snage su jedan od temelja ove države. Tako je, i tako će biti barem još nekoliko generacija', rekao je Milanović.

Kaže da Hrvatskoj treba općenito više reda i da bi to mogla naučiti od vojske: 'Mogli bi naučiti kako se poštuje red, kako se poštuju disciplina i pravila. To je jedini način da u svom životu, radu i očekivanjima koja imamo od života, budemo rame uz rame s onim državama iz kojih dolaze vojnici s kojima neki od vas služe u Afganistanu i na nekim drugim mjestima. Vi, kao vojnici, niste ništa lošiji od njih. U nekim stvarima ste i bolji, pa ne vidim razloga zašto kao država i društvo ne bi s njima bili ravnopravni', rekao je Milanović.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović kaže da je jako ponosan na hrvatske vojnike kada od svojih stranih sugovornika čuje uvijek samo pohvale. Rekao je da je njegova suradnja s Oružanim snagama na iznimnoj razini te da je na njih posebno ponosan kada pomažu građanima u uvjetima poplave, požara i drugim teškoćama. 'U Oružanim snagama nema politike, naravno politika upravlja, ali u samim Oružanim snagama politike nema i na tome vam čestitam', rekao je Josipović.

Na proslavi su bili i ministar branitelja Predrag Matić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, obitelj pokojnog Gojka Šuška, svi bivši načelnici Glavnog stožera Oružanih snaga, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ali i generali Ante Gotovina i Mladen Markač itd.