POVRATAK NA PLESO

MIG-ovi stigli s remonta u Ukrajini, kreće sastavljanje

16.04.2014 u 17:21

Bionic
Reading

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a na Plesu danas je završen je istovar iz kamiona prvih dvaju MIG-ova 21 BIS koji su stigli iz Ukrajine u Hrvatsku. Sada slijedi postupak njihova sastavljanja koji će obavljati ukrajinski stručni tim, sastavljen od 11 inženjera i tehničara, uz pomoć zrakoplovno tehničkog osoblja 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a

Za sastavljanje svakog aviona i provjere na zemlji potrebno je do tjedan dana, nakon čega se provodi završni pregled u trajanju od minimalno jednog dana. Po završetku pregleda zrakoplova na zemlji, u koji je uključen i pregled dokumentacije, započinje se završnim testiranjima u zraku, koja se sastoje od minimalno dva do tri probna leta.

Nakon uspješnih završnih testiranja u zraku, slijedi i završni prijem zrakoplova od isporučitelja  i njegova primopredaja HRZ-u i PZO-u na operativnu uporabu.

Treći zrakoplov kreće iz Ukrajine za Hrvatsku krajem tjedana, a nakon njega, svakih nekoliko dana i preostala dva od prvih pet dokupljenih i remontiranih zrakoplova tipa MIG 21 BIS.

Inače, u Hrvatsku se vratio i hrvatski tim koji je nadzirao remont zrakoplova u Odessi, dva probna pilota i voditelj projektnog tima. Ostatak stručnog tima koji čine četiri pripadnika OS RH ostao je u Odessi kako bi nadzirali isporuke aviona koji su pripremljeni za transport u RH te, sukladno ugovornim odredbama, provodili fazne kontrole kvalitete remonta na preostalim MIG-ovima koji su još u Ukrajini.

Probni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ponovno će ići u Ukrajinu kada sljedeći zrakoplov bude spreman za testne letove, i to tek nakon što se provedu završna testiranja u zraku prvih pet zrakoplova koji se isporučuju MORH-u.