PRVI KORAK

Michele Bachmann osvojila republikance u Iowi

14.08.2011 u 19:51

Bionic
Reading

Kandidatkinja za američke predsjedničke izbore, članica Kongresa Michele Bachmann osvojila je u nedjelju najviše glasova republikanskih aktivista u Iowi, gdje je održana jedna od velikih predsjedničkih debata Republikanske stranke koja traži predsjedničkoga kandidata koji bi se dogodine trebao suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami

Bachman je u Iowi, rijetko naseljenoj državi američkog srednjeg zapada, osvojila 28,5 posto od 16.892 glasova, drugo je mjesto sa 4.671 glasom osvojio kongresnik iz Teksasa Ron Paul, a treće bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty (2.293).

Ishod ovog glasovanja upućuje na to da Michele Bachman, rodom iz Iowe, ima veliku potporu te da iza nje stoji moćna organizacija. Guverner Teksasa Rick Perry, koji je svoju kandidaturu najavio tek u subotu, nije sudjelovao u ovom neslužbenom glasovanju. Bivši guverner Massachusettsa Mit Romney, koji od svih republikanskih kandidata prema anketama najbolje stoji, tek je na sedmom mjestu. Prije četiri godine republikanci u Iowi glasovali su za Romneya, no u veljači iduće godine opredijelili su se za Mikea Huckabyja, ali ni on nije osvojio kandidaturu Republikanske stranke, već je kandidat za predsjedničke izbore na kraju bio John McCain, koji je u Iowi bio na 10. mjestu.

Republikanski birači iz Iowe prvi će glasovati u veljači 2012, kada će se početi održavati izbori u svakoj američkoj državi, kako bi se na kraju imenovao republikanski kandidat koji će u studenome 2012. biti protukandidat predsjedniku Obami.