odgovor na sankcije

Michel: EU osuđuje pritisak Bjelorusije na Litvu propuštanjem migranata

05.07.2021 u 22:38

Bionic
Reading

Europska unija "govori jednoglasno" kada osuđuje odluku Bjelorusije da dopusti ilegalnim migrantima da prijeđu iz te zemlje u Litvu kao odgovor na uvođenje sankcije EU, rekao je u ponedjeljak u Vilniusu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Litvanska vlada u petak je proglasila stanje pripravnosti zbog priljeva ilegalnih migranata, uglavnom iračkog podrijetla, koji dolaze iz Bjelorusije, a koji je dostigao brojku od 150 migranata dnevno, više nego li ih je godišnje ušlo u tu zemlju zadnje tri godine.

"Moje europske kolege vrlo su jasne...u ocjeni da bjeloruske vlasti koriste ilegalnu migraciju kako bi pokušale napraviti pritisak na Europsku uniju, uključujući Litvu", rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za medije s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedaom.

"Europska unija glasno i jednoglasno osuđuje pritisak korištenjem migranata. Želim izraziti solidarnost Europske unije", dodao je.

Michel je najavio da će ovaj tjedan razgovarati s iračkim predsjednikom o povratku iračkih državljana u domovinu.

U četiri dana od petka do ponedjeljka 560 migranata prešlo je 679 km dugu granicu između Litve i Bjelorusije te ih je ukupno ove godine stiglo 1232.

"Vrlo je komplicirano komunicirati s režimom čiji legitimitet ne priznajemo i koji migrante šalje ne greškom ili zanemarivanjem, nego namjerno, kao političko sredstvo", istaknuo je Nauseda.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je 26. svibnja da njegova zemlja neće više braniti migrantima da prelaze zapadne granice želeći u EU. To je uslijedilo nakon što je EU uvela sankcije Bjelorusiji nakon zaustavljanja zrakoplova Ryanaira, kada je uhićen bjeloruski disident koji se u njemu nalazio.

Michel je obećao dolazak više pripadnika agencije Frontex kako bi pomogli u čuvanju bjelorusko-litvanske granice.

Vlada Litve naložila je podizanje šatorskog naselja za 1.000 ljudi i pozvala lokalne zajednice da pronađu smještaj za migrante.