PROBOJ NA STRANA TRŽIŠTA

Metro i dm lansirali u Europu više od 60 hrvatskih proizvođača

26.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Najezda inozemnih trgovačkih lanaca domaćim je proizvođačima otežala ulazak na police supermarketa, ali u zadnje vrijeme sve je više onih koji profitiraju od suradnje sa strancima. Ambiciozne kompanije poput Cromarisa i Vindije probile su se ne samo u njihove dućane u Hrvatskoj, nego su ih iskoristili kao odskočnu dasku za proboj na inozemna tržišta

Istražili smo koji su domaći proizvođači uspjeli zadovoljiti zahtjevne uvjete dvaju njemačkih trgovačkih divova – Metroa i dm-a - za proizvodnju privatnih robnih marki i plasman vlastitih brendova putem njihove inozemne prodajne mreže.

Za proboj u Metro i dm dobavljači prvenstveno trebaju zadovoljiti stroge uvjete kvalitete i sigurnosti. Da bi to postigli, u Metrou trebaju proći brojna testiranja prema međunarodnim standardima kvalitete kao što su GLOBAL GAP, International Food Standard i GFSI (Global Food System Initiative). U dm-u svaki proizvod prolazi analizu sigurnosti proizvodnog procesa te potvrdu porijekla i sljedivosti sastojaka, a posebnu pažnju u tome posvećuju prehrambenim proizvodima i proizvodima namijenjenima djeci.

Drugi važan kriterij za ulazak na police njemačkih trgovačkih lanaca je veličina proizvodnih kapaciteta. Važno je da proizvođač može isporučiti dovoljne količine robe dostatne za potrebe kupaca na određenom tržištu.


Stroge uvjete za ulazak u program robnih marki Metroa zadovoljilo je više od 50 hrvatskih proizvođača. Među njima su tvrtka Clarum iz Nove Gradiške koja proizvodi robnu marku za Mađarsku, pekarnica Ekos iz Varaždina koja radi program smrznutih torti za Austriju, Vindija koja proizvodi panirani smrznuti program za Austriju. Istarski vinar Franco Cattunar za Metro Cash & Carry Hrvatska proizvodi ekskluzivnu robnu marku malvazije pod imenom Terra Unica. Cattunar očekuje da bi se Terra Unica u skoroj budućnosti mogla naći i na tržištu Italije, Austrije i Njemačke.

Sve je više hrvatskih proizvođača koji kroz sustav Metro Cash & Carryja svoje brendove plasiraju profesionalnim kupcima u 15 svjetskih zemalja. Najsnažniji proboj ostvarila je Adrisova tvrtka za marikulturu Cromaris, čiji su brancini i orade uvršteni u asortiman u Italiji, Austriji, Poljskoj, Srbiji i Češkoj, a dogovorena je i suradnja s Njemačkom i Francuskom.

Poznati istarski tartufar Zigante svoje specijalitete plasira u Njemačku, a pelješki vinar Skaramuča probio se na tržište Austrije. Neretvanski proizvođač mandarina Setovia uspješno izvozi u Srbiju gdje dobro prolaze i sokovi zadarske Maraske.

JANA OSVAJA MAĐARSKU

Vodeći lanac drogerija Drogerie markt (dm) trenutno surađuje s 59 hrvatskih proizvođača, od čega njih 14 plasira svoje proizvode na inozemna tržišta putem dm-ove mreže, dok ih je još nekoliko u pregovorima za izlazak na vanjska tržišta.

U inozemstvo su se uz pomoć dm-a probili brendovi afirmiranih hrvatskih kompanija. Na policama dm-ovih dućana u regiji mogu se naći Atlanticova Cedevita, Jadranove čarape, Pipov med, Labudov Čarli i vata proizvedena u Loli Ribaru. S cijelom paletom svojih proizvoda (Faks, Ornel, Likvi i drugi) na regionalnim tržištima pisutna je Saponia. Encijan i Biofarm putem dm-a izvoze dodatke prehrani, biljnu kozmetiku i zdravu hranu. Među dm-ovim dobavljačima nalazi se i Agrokor koji, uz zemlje regije, svoj brend Jana plasira i na mađarsko tržište.

U dm-u kontinuirano rade na širenju suradnje s hrvatskim proizvođačima i njihovom izlasku na inozemna tržišta. Tako je trenutno u tijeku natječaj '...jer najbolje dolazi iz prirode' za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u ekološkoj proizvodnji čiji će se proizvodi naći na policama dm-a.