OKUPLJANJA I DRUŽENJA

Metković i Orebić nova žarišta zaraze u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

25.03.2021 u 19:42

Bionic
Reading

Dubrovačko-neretvanska županija među prvima je pogođena ovim posljednjim valom epidemije. U gradu Dubrovniku i najvećem dijelu županije terase ugostiteljskih objekata nisu se ni otvorile 1. ožujka, kao u ostatku zemlje

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama, stanje na jugu zemlje i dalje nije dobro, danas je 125 novih slučajeva zaraze.

- Situacija se na širem dubrovačkom području ne smiruje u posljednjih mjesec dana. Pojavila su se, uz sam Dubrovnik, nova žarišta u Metkoviću i Orebiću, javila je za Dnevnik HTV-a Ivana Brailo Drnas.

Joško Cebalo, načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je da je na području doline Neretve trenutno aktivno 235 slučajeva zaraze, dok ih je u Orebiću 50.

- Utvrđeno je da je do pojačanog širenja virusa na tom području došlo usred određenog broja javnih okupljanja i obiteljskih druženja, rekao je.

Uputili su prijedlog Nacionalnom stožeru za uvođenje nužnih epidemioloških mjera koje bi ograničavale javna okupljanja na 15 osoba, kod obiteljskih okupljanja bi bilo 8 osoba iz dva domaćinstva i zabranu rada vanjskih dijelova ugostiteljskih objekata.

- Do sada je cijepljeno 11.063 osoba na području županije, što je oko 11,3% populacije starije od 18 godina, dodao je Cebalo.

"Bolnica je spremna pojačati dodatne kapacitete"

Pojava većeg broja novooboljelih dovodi do većeg broja hospitaliziranih, trenutno ih je 73 u Općoj bolnici Dubrovnik.

Dubrovačka bolnica je, rekao je Cebalo, spremna pojačati dodatne kapacitete koje može staviti u funkciju.

O turističkoj sezoni

Osvrnuo se na predstojeću turističku sezonu, rekao je kako su svjesni da je turizam osnovna gospodarska grana na njihovom području i cijelo vrijeme uz zaštitu zdravlja i života sugrađana, vode računa i o gospodarstvu.

- Preduvjet za uspješnu turističku sezonu je i povoljna epidemiološka situacija. Siguran sam da su i naši sugrađani, ali i gospodarstvenici svjesni toga i da ćemo svi zajedno uložiti dodatni napor kako bi svi zajedno u ljetne mjesece koji su pred nama ušli sa što boljom epidemiološkom situacijom, rekao je.