tropske noći

Meteorologinja najavljuje kada ćemo lakše disati, ali i gdje će biti najopasnije za vikend

13.06.2019 u 23:36

Bionic
Reading

Živa u termometru danima se ne spušta ispod 30 stupnjeva, a i noću se teško diše. U Splitu je, primjerice, protekle noći bilo čak 25 stupnjeva, govori meterologinja Tea Blažević te najavljuje kada se može očekivati osvježenje

'Pretople su i noći. Minimalna temperatura ne spušta se ispod 20 stupnjeva, što je u klimatologiji, prema definiciji, tropska noć. U Splitu je, primjera radi, protekle noći temperatura čitavu noć bila čak 25 stupnjeva', najavila je meterologinja N1 televizije Tea Blažević.

Toplinski val, dodala je kulminirat će u subotu kada bi se temperatura na području Slavonije i Baranje, a posebice na osječkom području, mogla približiti brojci 40.

'Iako će u subotu na istoku kontinenta biti najtoplije, riječko područje okarakterizirano je kao najopasnije iz razloga što su ovakve ekstremne temperature tamo puno rjeđa pojava', upozorila je metereologinja te dodala kako je do kraja tjedna moguće osvježenje.

'U nedjelju bi temperature ipak biti nešto manje, no problem će biti prolom vlažnog zraka od nedjelje, što bi na kontinentu, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije moglo rezultirati pojavom oluja praćenih i izraženom grmljavinom, tučom i prolazno pojačanim vjetrom', najavila je Blažević za N1.

  • +11
Zgodne špicerice na nesnosnim vrućinama Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prema posljednjoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak nas očekuje sunčano i vruće. Vjetar većinom slab, a na Jadranu poslijepodne do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 14 do 19, a na Jadranu između 19 i 24 °C. Najviša dnevna između 30 i 35 °C.