temperature rastu

Meteorolog Pelajić o toplinskom valu pred nama: Bit će kraći i slabiji

28.06.2021 u 09:56

Bionic
Reading

Meteorolog Izidor Pelajić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako će novi toplinski val, koji započinje danas, biti nešto kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije nešto malo slabiji

Pelajić je rekao kako se novi toplinski val očituje u visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali su problem i vrlo tople noći u kojima temperatura ne pada ispod 20, a često ni 25 stupnjeva.

'Ovaj val bit će nešto kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije nešto malo slabiji', rekao je Pelajić za HRT, istaknuvši kako je prošli val započeo nakon hladnog proljeća.

Rekao je kako je prošli val donio vrlo visoke vrijednosti UV-indeksa te da je bio popraćen većim količinama pijeska iz sjeverne Afrike, koji je vjerojatno malo utjecao na stvarne izmjerene vrijednosti UV-indeksa jer je atmosfera bila optički deblja.

  • +2
Lijepo vrijeme u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Za sada imamo nešto prozirniju atmosferu, moguće je da se poveća ta mutnoća u narednim danima koji će biti stabilni, do četvrtka, recimo, ali ne tako velike količine', rekao je Pelajić.

Tornada i u Europi

Osvrćući se na nedavni tornado na jugu Češke, Pelajić je rekao da tornada nisu "prepopularna" u Europi, ali da to ne znači da nisu uopće zabilježena.

'U Europi se također događaju tornada. Nekoliko tisuću tornada zabilježeno je u desetak godina otkada se detaljnije prate pojave takvih iznimnih vremenskih prilika', rekao je Pelajić.

Pelajić je rekao i kako nema sumnje da klimatske promjene postoje. Rekao je kako će oluje vjerojatno biti učestalije i izraženije.

'Nije klimatska promjena samo vrućina tijekom ljeta, koje inače treba biti vruće, i to ljudi očekuju, uostalom', rekao je Pelajić.

Znojenje i voda

Što se tiče uređaja za klimatizaciju, Pelajić je rekao kako zna ljude koji spavaju s klimom praktički veći dio svog života i nemaju nikakvih problema, ali i ljude kojima nakon desetak minuta pod klimom tijekom dana krenu zdravstveni problemi.

'Vrlo je to individualno  ali u svakom slučaju, preporuka je da se proba tijekom noći i dana rashladiti, da se kontrolira temperatura životnog prostora', rekao je.

Naglasio je i kako osjet ugode nikad nije vezan direktno za temperaturu zraka - uvijek je to kombinacija vjetra, temperature i vlage. Znojenje je najefikasnija metoda gubitka tjelesne topline, a za to je potrebno unositi velike količine vode, dodao je Pelajić.