deja vu

Meteoalarm zacrvenio pola Hrvatske: Pripremite se na olujno jugo i poplave, evo gdje će biti najgore

15.11.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Posljedice prošloga nevremena još nisu sasvim sanirane, a već nam dolazi novo

Sljedećih će sati na Jadranu biti sve više nevolja zbog jakog i olujnog juga, ponegdje prolazno i jugozapadnjaka, a dodatne će probleme - i to ne samo na Jadranu - prouzročiti i gdjegod obilna kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom - od petka navečer do subote ujutro osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, tijekom subote i na dijelu srednjeg Jadrana i zapada unutrašnjosti, a vrlo vjerojatno tek u nedjelju i u južnijim krajevima, u noći na ponedjeljak možda čak i ponegdje na istoku Hrvatske, javlja HRT.

Stoga već ima i još više će biti poremećaja u pomorskom prometu, a i poplavljenih dijelova obale u Istri i na riječkome području, tijekom vikenda i još kojegdje, pri čemu će i vodostaji mnogih rijeka rasti, osobito u gorskoj Hrvatskoj i dijelu središnje.

I u subotu će istočna Hrvatska biti pošteđena mnogobrojnih vremenskih neprilika. U Podunavlju će kiša izostati, bit će i sunčanih razdoblja, a uz umjeren do jak jugoistočnjak dnevna će temperatura zraka biti i oko 20 °C. Prema zapadu raste vjerojatnost za kišu, a i temperatura će biti niža.

  • +4
Olujno jugo u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

U središnjoj će Hrvatskoj uz oblačno vrijeme temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 14 °C. Kiša česta, ponegdje i obilna, a može i zagrmjeti. U gorju i na sjevernom Jadranu još nepovoljnije - na snazi je i najviši stupanj upozorenja za obilnu kišu i olujan vjetar. Najintenzivnije će biti u noći i prijepodne, kada su moguće i bujične poplave. Jugo će prolazno oslabjeti i okrenuti na buru, a navečer opet pojačati. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C, ponegdje na obali i do 17 °C.

U Dalmaciji pak između 17 i 20 °C. Ponegdje će biti obilne kiše, a osobito su na širem zadarskom području moguće i nevere. Puhat će jako i olujno jugo, zbog kojeg će i more biti jače valovito, pa će biti problema u pomorskome prometu te opet plavljenja obale.

Na jugu Hrvatske subotu će obilježiti jako i olujno jugo, koje će stvarati velike valove, osobito prema otvorenome moru i oko 6 metara visine. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a sunčana razdoblja bit će rijetka. Do ponedjeljka još povremeno kiša i jak vjetar, pa stabilnije...

  • +16
Gradska tržnica u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

I u nedjelju će duž obale Jadrana biti obilne kiše, osobito u Dalmaciji. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i najprije na sjeveru okrenuti na sjeverozapadnjak.

U ponedjeljak slijedi prolazno smirivanje vremena, a već u utorak, s jačanjem juga, opet će biti kišovitije.

Ni sredina tjedna ne donosi potpunu stabilizaciju vremena jer će i dalje biti povremene mjestimične kiše, ali će barem jugo oslabjeti. I na kopnu će nedjelja još biti vrlo kišovita, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

Od ponedjeljka ipak posvuda mirnije, no i dalje nestabilno i promjenljivo, uz češću kišu u krajevima uz Jadran. Nakon nedjeljne izuzetno visoke temperature za doba godine, u novome tjednu ipak niže vrijednosti, no i dalje iznadprosječne.