UKOPANE STRANE

Mesić želi zamrznuti spor sa Slovenijom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.08.2009 19:08
  • Objavljeno 03.08.2009 u 17:42
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markicevic

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložio je da se granični spor između Hrvatske i Slovenije 'privremeno zamrzne jer su se obje strane ukopale u svoje argumente', a da se konačno rješenje postigne međunarodnom arbitražom onda kada se za to odluče obje zemlje

Predsjednik je to rekao na današnjoj svečanoj sjednici šoltanskoga Općinskog vijeća na kojoj je proglašen počasnim građaninom te općine.

'Sada je teško prevladati spor jer se svaka strana ukopala sa svojim argumentima, te je bolje da to zamrznemo i napravimo privremeno rješenje, kao što smo s Crnogorcima riješili (Prevlaku), a kada se budemo odlučili na konačno rješenje, onda ćemo otići na Međunarodni sud', rekao je Mesić, zamjerajući Sloveniji što je tu barijeru napravila Hrvatskoj pri njezinu uključivanju u EU iako Hrvatska nije radila teškoće Sloveniji kada se uključivala u EU.

U izjavi novinarima nakon sjednice, objašnjavajući prijedlog o zamrzavanju spora sa Slovenijom, Mesić je rekao da se mora pronaći izlazna strategija iz te blokade, a da nitko ne bude povrijeđen. Pritom je podsjetio na negdašnje razgovore predsjednika Tuđmana i njega sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i premijerom Janezom Drnovšekom.

To je bio razgovor o tome kako Sloveniji osigurati pristup otvorenome moru, a sada je to eskaliralo do toga da Slovenija traži teritorijalni kontakt s otvorenim morem, rekao je Mesić.

Po njegovim riječima Hrvatima odgovara ujedinjavanje Europe jer žive u više zemalja - Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Rumunjskoj i Crnoj Gori. Budući da živimo u raznim zemljama, kada uđemo u EU, rekao je Mesić, svi će Hrvati živjeti u svojemu cjelokupnom kulturnom korpusu. 'Nema razloga da se mijenjaju granice', poručio je.

Predsjednik Republike na svečanoj je sjednici šoltanskoga Općinskog vijeća istaknuo da nismo dovoljno učinili da naš turizam postane atraktivan. Dodao je da mnogi Europljani zbog ratova i terorističkih akcija ne odlaze izvan Europe, a Hrvatska nije dovoljno učinila da je prepoznaju kao svoj turističko odredište.

S tim u vezi, istaknuo je da nije učinjeno dovoljno da se privuku turisti iz zemalja Zaljeva - Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije i Emirata - koje ne osjećaju gospodarsku krizu.

'Ljudi iz tih zemalja imaju ogromna sredstva, žele putovati i mi im nismo ukinuli vize jer postoji mišljenje da, ako se tim ljudima ukinu vize, onda će, uz njihove turiste i poslovne ljude, k nama doći i teroristi. Pa teroristi ne dolaze s putovnicama i vizama, teroristi dolaze na posve drugi način', naglasio je Mesić.

Objašnjavajući novinarima svoju zamjerku da nije dovoljno učinjeno na svjetskome turističkom tržištu kako bi se masovnije privuklo turiste, rekao je da Kina ima 100 milijuna milijunaša, ali u njoj ne znaju da oni koji imaju schengensku vizu mogu doći i novac trošiti u Hrvatskoj.

'Nismo bili dovoljno agresivni na svjetskom tržištu', dodao je Mesić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi