NA OTVARANJU IZLOŽBE SUVENIRA

Mesić u Opatiji češljao obrve

08.04.2009 u 18:48

Bionic
Reading

Šestu prodajnu izložbu proizvođača suvenira Hrvatske Kvarner Expo 2009, na kojoj sudjeluje oko 300 izlagača iz svih krajeva Hrvatske, svečano je danas u Opatiji otvorio predsjednik Republike Stjepan Mesić

Predsjednik vicmaher okupljene je nasmijao kad je s jednog štanda uzeo češalj i njime uredio svoje legendarne obrve. Mesić je rekao da je vrlo teško pronaći suvenir koji bi predstavljao cijelu Hrvatsku, kao što je teško pronaći i hranu kojom bi se predstavljala cijela zemlja. Svaki grad, kraj i pokrajina ima svoj suvenir i to je dobro, dodao je. 'Na sajmu je izložena konkurencija suvenira, ali oni u stvari ne konkuriraju jedni drugima nego svaki predstavlja svoj kraj', rekao je.

Na pitanje je li opravdan zahtjev trgovaca da se u sezoni u turističkim središtima ipak radi nedjeljom, odgovorio je da je uvijek bio za to da se radi nedjeljom, ali i da se to plati više nego radnim danom. 'U tom slučaju svi bi mogli biti zadovoljni, no ja nisam zadovoljan što nismo liberalizirali vizni režim s mnogim zemljama iz kojih smo mogli dobiti bogate turiste, a to su zemlje Zaljeva, Kuvajt, Emirati, Katar', rekao je predsjednik Mesić i dodao da u politici viznog režima nije dovoljno učinjeno i da ga treba liberalizirati.

Šesta izložba proizvođača suvenira održava se od 8. do 11. travnja u šatoru na opatijskoj plaži Slatini. Izložbu organizira Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, a osmišljena je kako bi se potaknula proizvodnja i prodaja autohtonih suvenira u domaćim radionicama i suvenirnicama. Izloženi su mnogobrojni suveniri, među kojima su ukrasni predmeti, prehrambeni proizvodi, odjeća, kozmetika, umjetnine i dr.

Po podacima županijske Obrtničke komore, samo u Primorsko-goranskoj županiji radi oko 11.000 obrtnika, a izložba proizvođača suvenira financira se iz vlastitih prihoda. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas Primorsko-goransku županiju. Najprije je razgledao novo klizalište, Ledenu dvoranu u Delnicama, a nakon otvorenja izložbe suvenira obišao je gradilište vodospreme i vodovoda za naselje Staru Bašku. Kako je najavljeno, u sklopu posjeta Primorsko-goranskoj županiji predsjednik Mesić obići će i franjevački samostan na Košljunu.