POLITIČKA TAŠTINA

Mesić razapeo Radmana zbog HRT-ove novinarke

10.07.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Saborsko zasjedanje jutros je započelo 15-minutnom stankom na zahtjev HDZ-a, koji je prosvjedovao zbog otkaza HRT-ovoj novinarki Heleni Krmpotić. Ona je jučer ujutro obaviještena da je protiv nje pokrenuta procedura otkaza ugovora o radu, nakon što se na nju požalilo Ministarstvo socijalne politike i mladih

Ministarstvo se u pismu požalilo da je novinarka, 20. lipnja, neposredno prije potpisivanja ugovora s udrugama o financiranju trogodišnjih programa 'Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva', pred okupljenim novinarima i sudionicima skupa 'javno izgovorila niz uvredljivih riječi na račun Vlade i nekih ministara'.

'HRT konstantno pada, nema tjedna da u novinama nemate neku aferu, no na to nitko iz Vlade i vladajuće koalicije ne reagira. Dokle će ministri i ministrice imati potrebu reagirati prema HRT-u samo kad netko komentira ili ih nešto pita', upitao je Jasen Mesić (HDZ) nakon stanke.

Podsjetio je da je HDZ u više navrata tražio stanke zbog stanja na HRT-u, 'primjerice kada je glavni ravnatelj Goran Radman preko noći smijenio 40-ak urednika i kada je zatečen u sukobu interesa, kad mu je Nadzorni odbor iskazao nepovjerenje, kad su ukidana dopisništva u Hrvatskoj i inozemstvu, kad je zaposlenica HRT-a zbog mobbinga počinila samoubojstvo, a ona koja je upozorila na to dobila otkaz, kad je otkaz uručen HRT-ovoj revizorici ili kada je NO HRT-a na telefonskoj sjednici odobrio ugovor od 70-tak milijuna kuna'.

'Reagira se tek kad se neka ministrica ili ministar nađu povrijeđeni bilo kakvom gestom novinara i istim novinarima prijeti se otkazima', ustvrdio je Mesić te dodao da se 'taština u politici ne može braniti na taj način'.

Zatražio je da u Sabor dođu 'glavni ravnatelj HRT-a i oni koji ga nazivaju kako bi protestirali protiv određenih novinara'.

Na to, kaže Mesić, Vlada i vladajuća koalicija nisu reagirale.

HRT: Mesićev istup je politički pritisak na neovisnog javnog servisa

'Povodom istupa uvaženog saborskog zastupnika Jasena Mesića koji je na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora prosvjedovao zbog otkaza HRT-ovoj novinarki Heleni Krmpotić, Hrvatska radiotelevizija ističe kako je protiv navedene zaposlenice pokrenut postupak redovitog otkaza ugovora o radu o čijem konačnom ishodu ne želimo nagađati. Komentiranje radnih sporova na HRT-u, pa bilo to i u Saboru, smatramo pokušajem političkog pritiska na neovisnost javnog servisa, što predstavlja značajno odstupanje od europske prakse. Uvaženi saborski zastupnik Jasen Mesić pri tom je iznio i čitav niz drugih neistina s namjerom da svjesno šteti ugledu HRT-a, zbog čega oštro prosvjedujemo', reagirali su s HRT-a.