POPRAVLJANJE ODNOSA

Mesić priprema Gadafijev posjet Hrvatskoj

21.01.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je veleposlanika RH u Libiji Jovana Vejnovića s kojim je razgovarao o potrebi jačanja gospodarskih odnosa dviju zemalja i pripremama za skorašnji posjet libijskog čelnika Moamera Gadafija

Predsjednik Mesić, koji je lani službeno posjetio tu sjevernoafričku zemlju, istaknuo je da Hrvatska mora jačati gospodarske odnose sa zemljama u kojima ima realne mogućnosti plasirati svoje proizvode i usluge.

U tom kontekstu važnu ulogu igraju hrvatska veleposlanstva, istaknuo je Mesić, dodaje se u priopćenju Ureda predsjednika Republike.

Vejnović je posebice izvijestio predsjednika Republike o tijeku priprema za službeni posjet vođe libijske revolucije, pukovnika Moamera Gadafija Hrvatskoj.

Prema pisanju nekih hrvatskih medija, Mesić je prošlog tjedna okrivio veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu za neuspjeh pregovora o dopremi plina iz Libije jer je svojim postupkom u Vijeću sigurnosti UN-a naljutio Gadafija.

Mesić je rekao kako je Jurica kriv što Libija ne daje plin, ali je kazao da su veleposlanikovim postupkom narušeni odnosi dviju zemalja.

'Kada na Vijeću sigurnosti raspravlja bilo tko, treba saslušati što on govori, a ako se ne slažemo moramo odgovoriti argumentirano i glasati prema savjesti', rekao je Mesić komentirajući izlazak Jurice iz dvorane dok je govorio libijski predstavnik. Radilo se o sjednici VS-a 23. travnja prošle godine kada je libijski veleposlanik Ibrahim Dabaši stanje u Gazi usporedio s 'nacističkim holokaustom' što je potaknulo veleposlanike SAD-a, Britanije, Francuske, Belgije i Hrvatske da napuste sjednicu, nakon čega je ona prekinuta.

'Da bismo mi ušli u Vijeće sigurnosti za nas su uglavnom glasale zemlje iz nesvrstanog svijeta i to je jedan od razloga da mi njih saslušamo, ali to ne znači da moramo tako i glasati. To sam rekao i Nevenu Jurici', objasnio je Mesić, istaknuvši da moramo voditi principijelnu politiku. 'Ne možemo samo držati oko na nekom drugom i raditi ono što i on. Mi vodimo hrvatsku politiku, a Amerikanac američku politiku. Mi se moramo voditi svojim interesima', naglasio je.

Predsjednik Mesić je rekao kako je poslao pismo Gadafiju u kojem je pokušao objasniti da se radilo o previdu, no libijski čelnik mu je odgovorio kako nije baš sasvim zadovoljan objašnjenjem i otpisao mu 'da međusobna suradnja sada dolazi u pitanje upravo zbog reakcije u Vijeću sigurnosti'.

Tada je Mesić kazao da je potrebno opet ulagati napore da se s Libijom uspostave bolji gospodarski odnosi, a najavljeni posjet Gadafija Hrvatskoj sigurno je pokušaj popravljanja hrvatsko-libijskih odnosa.