'EFIKASNA POMOĆ U VRAPČU'

Mesić ponovno osuđen zbog klevetanja francuskog odvjetnika

23.12.2011 u 20:19

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovno je danas na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu nepravomoćno proglašen krivim za klevetanje francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića kojemu mora isplatiti 70 tisuća kuna odštete zbog nanošenja duševnih boli

Suđenje je ponovljeno jer je zagrebački Županijski sud ukinuo prvu presudu suca Nikole Raguža iz 2008., no isti sudac je tri godine poslije ponovno donio istu odluku na koju se Mesić može ponovno žaliti, kao što je to učinio i prvi put.

Odštetu francuskom odvjetniku hrvatskog podrijetla dosudio je zbog Mesićeve izjave iz 2006. kad je Jurašinoviću javno poručio kako bi bilo najbolje da posjeti Vrapče 'jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć'. 'To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti', kazao je tada Mesić.

Bivši predsjednik je prije desetak dana na zadnjem ročištu izjavio da je spominjanje Vrapča bilo simbolično.

Francuski odvjetnik je, pak, tijekom postupka rekao da ga je Mesićeva izjava uvrijedila jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila kao 'ludog odvjetnika'. Izjavu je shvatio i kao prijetnju jer je Hrvatska zemlja u kojoj je vladao komunistički režim u kojemu se ljude 'trpalo u ludnice samo da nestanu', a on smatra kako je situacija u Hrvatskoj još takva.

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je pošto je odvjetnik u Francuskoj podnio kaznenu prijavu u ime Marina Tomulića protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva, u kojoj je naveo da je Mesić 'svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača'. Mesić je nakon toga novinarima dao spornu izjavu za koju njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je vrijednosni sud koji je predstavljao Mesićevu reakciju na tešku optužbu na njegov račun.