ZBOG ŠEŠELJA

Mesić opalio po Milanoviću i Vučiću

02.12.2014 u 13:38

Bionic
Reading

Nekadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u utorak u beogradskom tisku da je ponašanje haaškog optuženika Vojislava Šešelja poslužilo i u Srbiji i u Hrvatskoj za 'pokazivanje mišića' i narušilo odnose dviju država, naglasivši da odluka o izostanku hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa summita u Beogradu 16. prosinca nikome ne koristi, ali svakako veseli upravo Šešelja

Mesić je za beogradski list 'Danas' ocijenio da argumenti srpske strane o krivici i odgovornosti Haaškog tribunala (ICTY) ne opravdavaju šutnju službenog Beograda vezano uz poruke koje nakon dolaska iz Haaga šalje vođa Srpske radikalne stranke.

'Da se srpska vlast distancirala od Vojislava Šešelja, priča oko njega ne bi postala poligon za pokazivanje mišića u Hrvatskoj', ocijenio je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik rekao je u intervjuu da je Šešeljeva 'politička snaga marginalna', te da riječ o 'neuravnoteženom čovjeku, ali ne do te mjere da ne bi bio svjestan onoga što govori i bio odgovoran za to', a te ocjene, ističe Mesić, vrijede za 'Šešelja danas, jednako kao i za Šešelja iz vremena ratova u kojima se raspala Jugoslavija'.

Sve to ne opravdava šutnju službenog Beograda, koja je nekima dobro došla da na tome dovedu u pitanje bilateralne odnose Zagreb-Beograd i cijeli koncept regionalne suradnje, naglasio je Mesić, sugerirajući da Šešeljeve istupe, koliko god on bio politički marginalac, treba osuditi i od njih se distancirati.

'Da je to učinio službeni Beograd, uvjeren sam da ni Europski parlament ne bi vidio nikakve potrebe da se oglašava', rekao je Mesić za 'Danas'.

Bivši hrvatski predsjednik je suglasan s argumentima srbijanske strane da su prave adrese na koje se treba obratiti vezani uz puštanje šešelja na privremenu slobodu Haaški sud 'jer godinama odugovlači sa suđenjem i presudom' te tužiteljstvo, koje se 'iz posve nerazumljivih razloga' nije žalilo na odluku ICTY o puštanju Šešelja na slobodu. No, po Mesićevoj ocjeni, srpske vlasti su se već i prije dolaska Šešelja u Beograd trebale kratko i jasno, unaprijed od njega distancirati.

Komentirajući odluku hrvatskog premijera da ne dođe na srpsko-kineski summit na koji su pozvana 16-orica šefova vlada srednje i istočne Europe 16. prosinca u Beogradu, Mesić je istaknuo da to "ne koristi nikome".

'Jedini koji u svemu tome uživa, reći ću još jednom, upravo je Šešelj. Postigao je ono što je uvijek i želio i na čemu je radio - zatrovao je, ponovno, odnose između Hrvatske i Srbije i izvukao na površinu negativne emocije koje nikome ne koriste', ocijenio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za list 'Danas'.


Sudsko vijeće ICTY-a odlučilo je 6. studenog vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja privremeno pustiti na slobodu iz zdravstvenih razloga kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb 'u primjerenijem okruženju', a on je 12. listopada doputovao u Srbiju i nizom uznemirujućih izjava, među kojima da 'ne odustaje od ideje o Velikoj Srbiji', potaknuo usvajanje rezolucija u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu u kojima je zatraženo da se srbijanske vlasti ograde od Šešeljeve retorike, što Beograd u službenoj formi u međuvremenu nije učinio.

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, istaknuvši da bi u takvim okolnostima njegov 'odlazak tamo bio smiješan'.