INTERVJU ZA BBC

Mesić: Neovisno Kosovo je realnost

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.04.2009 15:18
  • Objavljeno 03.04.2009 u 15:15
mesić

mesić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Neovisno Kosovo je realnost i Srbija treba to prihvatiti iako nije priznala kosovsku neovisnost, rekao je u intervjuu za BBC na albanskome hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ako Srbija ne želi priznati Kosovo kao međunarodni subjekt, ona treba dopustiti uspostavu komunikacije, dopustiti letove zrakoplova, komuniciranje građana, promet kapitala i tako redom, normalizirajući odnose, rekao je Mesić u intervjuu objavljenom u petak na internetskoj stranici BBC-a na albanskome.

Hrvatski predsjednik to je ilustrirao primjerom Zapadne Njemačke koja nikada nije priznala Istočnu Njemačku, ali su dvije zemlje uspostavile komunikaciju na razini vlada.

Po Mesićevim riječima, bez obzira na to hoće li Srbija priznati Kosovo, ona treba dopustiti drugima da surađuju s Kosovom, a to bi značilo i veću sigurnost i cijelo područje jugoistočne Europe okrenulo bi se prema europskim integracijama.

Jedini put za normalizaciju odnosa na Balkanu je individualizacija krivnje za počinjene zločine tijekom ratova iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, ponovio je Mesić dodajući da je to uvjet i za otvaranje suradnje između svih međunarodnih subjekata na ovim prostorima, uključujući i Srbiju, koja treba priznati postojeću realnost.

Govoreći o hrvatsko-kosovskim odnosima, hrvatski predsjednik posebice je ukazao na ulogu kosovskih Albanaca u Hrvatskoj kao mosta suradnje između dviju zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi