MEDALJE I SPOMENICA

Mesić ne može oduzeti odličja Blaškiću?

04.03.2009 u 20:05

Bionic
Reading

Iako je iz Ureda predsjednika sinoć stigla informacija kako će predsjednik oduzeti odlikovanja umirovljenom generalu Tihomilu Blaškiću, osuđenom u Haagu, danas preokret

Odjel za odlikovanja utvrdio je, naime, kako Blaškić ima spomenicu domovinskog rata i dvije medalje za Oluju. A ništa od toga ne podliježe kriterijima za oduzimanje odlikovanja. Blaškić danas nije želio pred kameru, ali je u telefonskom razgovoru za Novu TV kazao kako se nada da će predsjednik postupiti prema zakonu.

Umirovljeni general Mirko Norac, koji služi kaznu za ratni zločin u Gospiću, ima ukupno 11 odlikovanja. Ostat će mu sigurno pet, među njima su ona za hrabrost. Pet odlikovanja ostat će i umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu. Predsjednik Mesić oduzet će mu, vjerojatno, osam odličja.

U Hvidri kažu, ne treba žuriti. 'Ukoliko se dokaže i potvrdi na drugostupanjskoj presudi da je počinio kaznena djela u svojoj službi onda mu treba oduzeti', smatra predsjednik Hvidre HR Josip Đakić.

Veliko predsjednikovo pospremanje među odlikovanim generalima kod građana je naišlo na oprečne reakcije. Neki podržavaju Mesićev potez dok drugi pak smatraju kako generale treba pustiti na slobodu. Procedura za oduzimanje odlikovanja Vladimiru Zagorcu pokrenuta je još jučer. Za Mirka Norca krenut će ovih dana.