NAJAVLJENA ULAGANJA

Merkel umiruje kinesku zabrinutost krizom eurozone

30.08.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je u četvrtak u Pekingu umiriti zabrinutost kineskog premijera Wena Jiabaoa oko krize eurozone te je on obećao nastavak ulaganja u Europi, što je i potvrđeno potpisom 3,5 milijarda dolara vrijednog ugovora za kupnju 50 zrakoplova Airbus.

U pratnji velikog gospodarskog izaslanstva, kancelarka Merkel je kineskom kolegi rekla da je Europska unija spremna ojačati jedinstvenu europsku valutu te mu je detaljno objasnila mjere protiv dužničke krize.

Kina, kojoj je rast nakon godina spektakularnog uspona počeo usporavati, trpi posljedice dužničke krize Europske unije koja je najveće tržište za kineski izvoz.

"Poslušao sam (kancelarku Merkel) i to mi je vratilo povjerenje. Moram reći iskreno da provedba tih mjera neće biti duga mirna rijeka", komentirao je Jiabao aludirajući na nepoznanice oko izlaska Grčke iz eurozone i oporavaka Italije i Španjolske. "Kina je spremna, uz uvjet prethodne procjene rizika, nastaviti ulagati na tržišta opterećena dugovima", rekao je Jiabao.

Njemačka sama čini polovicu europskog izvoza u Kinu i preuzima gotovo četvrtinu kineskog izvoza u EU.

Merkel će u petak posjetiti grad Tianjin gdje europski proizvođač zrakoplova Airbus ima tvornicu.

Među ostalim potpisanim ugovorima ističe se Volkswagen, prvi europski proizvođač automobila, koji je zaključio 290 milijuna dolara vrijedan ugovor za gradnju proizvodnog centra u Tianjinu.

Bilateralna razmjena dviju prvih svjetskih izvoznih sila iznosila je 169 milijarda dolara 2011., što je za 18,9 posto više u odnosu na prijašnju godinu.

Kancelarki Merkel ovo je drugi posjet Kini u 2012., gdje bi trebala razgovarati s kineskim vrhom o dva složena pitanja: Iranu i Siriji, te moguće i o stanju ljudskih prava u Kini, a napose na Tibetu.