posjet

Merkel govori na Harvardu, izostaje sastanak s Trumpom

30.05.2019 u 12:15

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel održat će u četvrtak navečer na sveučilištu Harvard, u Cambridgeu u SAD-u, govor pred studentima ove elitne obrazovne institucije, dok istodobno mediji špekuliraju o razlozima zbog kojih se Merkel, prilikom svog boravka u SAD-u, neće susresti s predsjednikom Donaldom Trumpom

'Američki predsjednik tog dana drži govor pred polaznicima Air Force Academy u Colorado Springsu te stoga neće biti u Washingtonu', priopćeno je iz Bijele kuće.

Ured kancelarke je priopćio kako je Washington 'na vrijeme' bio obaviješten o posjetu Angele Merkel Cambridgeu odmah nakon što je njemačka kancelarka krajem prošle godine pozvana da održi govor na Harvardu.

Sama Merkel je u srijedu, u razgovoru za TV postaju CNN, objasnila kako njen govor pred polaznicima Harvarda neće biti politički govor.

'Ja ću studentima pokušati predstaviti moj životni put i približiti im pouke koje su proizišle iz mojih iskustava', rekla je Merkel za CNN.

Osim Merkel, polaznicima Harvarda su se na kraju studentske godine već obraćali njemački kancelari poput Konrada Adenauera, Helmuta Schmidta ili Helmuta Kohla.

Osoblje Harvarda i intelektualno okružje ovog elitnog sveučilišta ne skriva svoju nesklonost prema predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim svjetonazorima.

Merkel je u razgovoru za CNN objasnila kako u odnosima između Njemačke i SAD-a 'uvijek postoji potreba za razgovorima'.

'Mi smo dužni komunicirati međusobno kako bi pronašli rješenja za globalne probleme. To koji put ide jednostavno, a koji put ne', rekla je Merkel.

Na pitanje jesu li ona i Donald Trump prijatelji, Merkel je odgovorila suzdržano.

'Mi tijesno surađujemo. A to proizlazi iz činjenice da je mnogo problema koje moramo riješiti zajednički', rekla je Merkel.

Trenutno postoje nekoliko tema koje izazivaju transatlantske napetosti, a to je pitanje carina na automobile iz EU-a, što bi najviše pogodilo njemačku automobilsku industriju, zatim projekt Sjevernog toka II, kojem se protivi Washington te kritika na račun Njemačke da ne uplaćuje dovoljno u zajednički proračun NATO-a.

Posljednji put Merkel i Trump su se susreli na rubu samita G20 u Argentini krajem prošle godine.

Berlin će u petak posjetiti američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo, a mediji javljaju kako će Pompeo od Njemačke tražiti produljenje mandata u Siriji.