SNAŽNA PORUKA TRUMPU

Je li ovo nagovještaj kraja NATO-a? Merkel: Europa više ne može računati na vojnu zaštitu SAD-a

10.05.2018 u 15:30

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas u Aachenu da Europa ne može više računati na američku vojnu zaštitu i da mora uzeti sudbinu u svoje ruke

'Europa mora uzeti sudbinu u svoje ruke. To nam je zadaća u budućnosti. Veliki globalni sukobi se događaju na vratima Europe i premda smo puno napravili po pitanju zajedničke obrane još je puno toga ispred nas', kazala je Merkel izrazivši zabrinutost oko mogućeg rata Izraela i Irana oko Sirije, prenio je Bloomberg.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Merkel je izjavu dala u Aachenu, gdje je njezin gost, francuski predsjednik Emmanuel Macron, upravo primio nagradu Karla Velikog. I njegove riječi bile su u sličnom tonu.

„Mi moramo stvari uzeti u svoje ruke i moramo pronaći dovoljno unutarnje energije i zaista svim srcem željeti tu Europu“, rekao je Macron primajući Nagradu Karla Velikog.

„Europa ne smije ostati nedovršena simfonija, mi moramo sami napisati njezinu partituru“, rekao je francuski predsjednik, koji je upozorio na to da Europa mora postati „samosvjesnija i poduzetnija“.

„Europska unija ne smije temeljne odluke glede važnih pitanja u trgovinskoj ili vanjskoj politici prepustiti drugima“, rekao je Macron aludirajući na najnoviji razvoj događaja na Bliskom istoku zbog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

„Europa ima obvezu stvoriti mir i stabilnost na Bliskom istoku“, rekao je Macron.

Francuski predsjednik je istodobno upozorio i na bujanje nacionalizama u Europi. On je događaje poput Brexita i izbore u Italiji, Mađarskoj i Poljskoj okarakterizirao kao „alarmantne signale“.

„Jedino rješenje koje nam preostaje je jedinstvo“, rekao je Macron.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U svečanom govoru njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je nagradu Karla Velikog dobila 2008. godine, istaknula je Macronov angažman za Europu.

„Njegova sposobnost da se oduševi za europsku stvar je ogromna“, rekla je njemačka kancelarka u Aachenu.

„Mi smo zajedno s Francuskom uvjereni u to da nam je u Europi potreban novi uzlet“, rekla je Merkel prilikom dodjele nagrade Karla Velikog i dodala da se Njemačka i Francuska „iz različitih smjerova približavaju istom cilju“.

Nagrada Karla Velikog za europsko jedinstvo dodjeljuje se svake godine osobama koje su se u posebnoj mjeri založile za boljitak Europe.

Odbor za dodjelu nagrade Karla Velikog, nazvanu po osnivaču Svetog Rimskog Carstva, okrunjenog u Aachenu 800. godine, u svom je obrazloženju naveo da "iako je na dužnosti relativno kratko, Emmanuel Macron iznova je nadahnuo Europu i unio novi zamah i dinamiku u raspravu o čvršćoj integraciji našeg kontinenta".

Macron je svoju viziju povezanije Europe izložio u rujnu prošle godine pred studentima Sorbonne nazvavši svoj plan "Europa koja štiti". On uključuje usklađivanje poreza i minimalne plaće, reformu eurozone, tješnju vojnu suradnju i zajedničke mjere zaštite okoliša. Macron i Merkel sada rade na jedinstvenom prijedlogu koji kane predstaviti na summitu EU-a koncem lipnja.