NEGATIVNE OCJENE OESS-A

Merkel čestitala Putinu, Bruxelles još suzdržan

05.03.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Pobjeda Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji izaziva reakcije iz svijeta, koje u tonu variraju od izravnih čestitki do upozorenja na nedostatke uočene tijekom održavanja izbora, javljaju svjetske agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvat će tijekom dana Vladimira Putina kako bi mu prenijela želje za uspjeh u obnašanju novih dužnosti, objavio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, prenosi France Presse.

'Kancelarka će razgovarati s Vladimirom Putinom kako bi mu zaželjela uspjeh na novoj dužnosti, osobito u borbi s izazovima s kojima se Rusija mora suočiti', kazao je Seibert.

Ishod predsjedničkih izbora u Rusiji je 'konačan', unatoč 'problemima' koje je zabilježio OESS, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona

Izvješće OESS-a o tijeku izbora 'jasno ukazuje na postojanje problema i mi bismo željeli da se ti problemi s vremenom riješe, ali je jasno da je rezultat izbora konačan', rekao je taj glasnogovornik na konferenciji za novinare, dodavši da 'i podaci kojima raspolažu nevladine organizacije smještaju Putina iznad praga od 50 posto, nužnog za pobjedu u prvom krugu', te da postoji mogućnost da Cameron telefonski nazove Putina tijekom dana.

Misija međunarodnih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak je ocijenila da su ruski predsjednički izbori bili namješteni u korist premijera Vladimira Putina te da nisu bili pošteni.

Francuska je 'primila na znanje privremene rezultate ruskih predsjedničkih izbora po kojima je Putin ostvario čistu pobjedu u prvom krugu' i proučava 'privremeno izvješće' OESS-a o tijeku odvijanja izbora, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

'Predsjednik Republike (Nicolas Sarkozy) i ministar (vanjskih poslova Alain Juppe) očitovat će se za nekoliko sati' o ishodu izbora, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero

I Europska komisija je 'primila na znanje' izborne rezultate u Rusiji, poručivši da EU dijeli zabrinutost međunarodnih izbornih promatrača zbog uočenih 'nedostataka' u ruskim predsjedničkim izborima i pozvavši Moskvu da se pozabavi tim problemima, rekla je Maja Kocijančić, glasnogovornica europske povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton

Europska unija načelno je suglasna s izvješćima Vijeća Europe i OESS-a u kojima su istaknuti problemi uočeni i u pripremi i u odvijanju nedjeljnih izbora, rekla je Kocijančić na redovitoj konferenciji za novinare.

'Pozivamo Rusiju da se pozabavi tim nedostacima', dodala je, kako prenosi Reuters,

Na pitanje o tome zašto EU još nije čestitala Putinu na izbornoj pobjedi, glasnogovornica je rekla da se u Bruxellesu još očekuje cjelovitije izvješće o rezultatima izbora.

'Sve ide po redu', naglasila je Kocijančić.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad čestitao je pobjedu Putinu, pozivajući se na sirijsku državnu agenciju Sanu.

'Predsjednik Bašar al-Asad poslao je pismo s čestitkom ruskom premijeru Vladimiru Putinu u povodu njegove pobjede na predsjedničkim izborima', javila je Sana, dodajući kako je Asad 'u svoje osobno i u ime sirijskog naroda uputio najiskrenije čestitke na izvanrednoj izbornoj pobjedi'. Rusija, podsjeća AFP, i dalje pruža podršku sirijskom režimu, unatoč krvavoj represiji nad protivnicima režima u kojoj su dosad ubijene tisuće ljudi.

Putinu je na pobjedi čestitao i venezuelski predsjednik Hugo Chavez, koji je budućem ruskom predsjedniku zaželio 'najveći mogući uspjeh' i izrazio želju za produbljivanjem ionako bliskih veza između dviju zemalja.

U priopćenju venezuelskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako Chavez, koji se na Kubi oporavlja nakon operacije karcinoma, 'osobno čestita predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, pokretaču strateških odnosa suradnje između Venezuele i Rusije, koje povezuje vrlo čvrsto prijateljstvo'.