protok ljudi

Meksiko planira osmisliti plan za rješavanje problema Trumpovih migracijskih politika

04.01.2021 u 23:58

Bionic
Reading

Meksička vlada priopćila je u ponedjeljak da će osmisliti plan za rješavanje problema migranata koji su zaustavljeni u zemlji kao rezultat politika odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa te je naglasila da Meksiko nije kriv za protok ljudi

Meksičko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da će ministarstvo vanjskih poslova razraditi kako postupati s migrantima koji su ostavljeni unutar zemlje zbog takozvanih Trumpovih mjera „Ostani u Meksiku“, nakon što se izabrani američki predsjednik Joe Biden obvezao da će ukinuti program.

Meksiko će surađivati s vladama SAD-a, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora na rješavanju migracijskih izazova, rekla je meksička ministrica unutarnjih poslova Olga Sanchez, prema komentarima koje je podijelila vlada.

„Nismo uzrok problema, ali ponavljamo svoju spremnost da budemo dio rješenja“, rekla je.

Pod politikom „Ostani u Meksiku“, migranti sa zahtjevima za američki azil boravili su u Meksiku dok se njihov zahtjev obrađuje.

„Formulirat ćemo plan za migrante koji se još uvijek nalaze u Meksiku. Očekuje se da će se u dalekoj budućnosti povećati protok migranata koji pokušavaju doći do SAD-a preko Meksika“, rekla je Sanchez.

U međuvremenu, dok je Meksiko slavio pristupanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kao nestalan član, vlada je najavila da će raditi na suzbijanju trgovine oružjem.

Meksiko će zasjedati u Vijeću sigurnosti UN-a od 2021. do 2022. godine.