ogorčenje raste

Meksički predsjednik najavio sud za sve odgovorne za smrt 39 migranata u požaru

29.03.2023 u 23:39

Bionic
Reading

Ogorčenje raste u Meksiku nakon objave na društvenim mrežama snimke požara u migrantskom centru u Juarezu koji je odnio život 39 migranata, piše BBC, a meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u srijedu je obećao izvesti odgovorne pred sud

Ispred bolnice u Juarezu koji je smješten uz granicu sa SAD-om, dok je preko puta granice teksaški El paso, članovi obitelji zabrinuto su čekali vijesti o svojim voljenima ozlijeđenima u požaru.

Službenici za migracije u srijedu su objavili kako je do sada život izgubilo 39 osoba, prenosi Reuters.

  • +3
Požar u migrantskom centru u meksičkom gradu Juarezu Izvor: EPA / Autor: Luis Torres

Vjeruje se da je dvadeset Gvatemalaca poginulo u požaru koji je kasno u ponedjeljak izbio u centru za prihvat migranata u Juarezu na sjevernoj meksičkoj granici, priopćilo je u srijedu gvatemalsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prethodno je rečeno da je u požaru poginulo 28 gvatemalskih državljana.

Vlasti vjeruju da su požar kasno u ponedjeljak izazvali migranti paljenjem madraca u znak prosvjeda, nakon što su otkrili da će biti deportirani.

U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo u centru.

Lopez Obrador rekao je da su u centru radili zaposlenici vladinom Nacionalnog instituta za migracije (INM), ali i zaposlenici iz privatne tvrtke.

  • +6
Migranti u Juarezu Izvor: EPA / Autor: Luis Torres

"Neće biti pokušaja skrivanja činjenica, nikakvog pokušaja pokrivanja bilo koga", rekao je na konferenciji za novinare u Ciudad de Mexicu.

Sve žrtve su muškarci, a meksička vlada je pod pritiskom da otkrije zašto su umrli, nakon što su dužnosnici rekli da su žene iz centra uspješno evakuirane, navodi Reuters.

Ogorčenje raste u Meksiku

Po društvenim mrežama širi se videosnimka koja pokazuje muškarce kako neuspješno pokušavaju otvoriti vrata s rešetkama dok se prostorija puni dimom, a službenici migracijskog centra u uniformama prolaze i ne čine ništa.

BBC je verificirao tu snimku i razgovarao s Alejandrom Coronom, koordinatoricom Isusovačke službe za izbjeglice u Juarezu.

"Vrata su uvijek bila zaključana kada smo posjećivali (centar). Čak i kada smo došli razgovarati s migrantima, oni nisu mogli izaći. Morali smo ostati vani", kazala je.

"Ne znam za izlaz u nuždi, koliko ja znam vrata koja vidite na videu su jedini izlaz", dodala je.