Andres Manuel Lopez Obrador

Novi predsjednik Meksika veliki je Trumpov kritičar, a u politiku je ušao zbog tragičnog događaja iz djetinjstva

02.07.2018 u 22:48

Bionic
Reading

Ljevičarski kandidat Andres Manuel Lopez Obrador pobijedio u nedjelju na meksičkim predsjedničkim izborima osvojivši 53 posto glasova, dvostruko više od najbližeg protukandidata. Obrador je u pobjedničkom govoru najavio kako će mu glavna zadaća biti iskorjenjivanje korupcije te rad na poboljšanju odnosa sa susjednim Sjedinjenim Državama. Tportal donosi portret novog meksičkog predsjednika kojem je na pobjedi među prvima čestitao američki kolega Donald Trump

Obrador (64), prvi ljevičarski predsjednik nakon više desetljeća u drugom po veličini gospodarstvu u Latinskoj Americi, u pobjedničkom govoru obećao je poštivati građanske slobode i rekao da pod njegovom vladavinom 'neće biti diktature'.

Novi meksički predsjednik najavio je kako će zbog sumnje na korupciju preispitati i revidirati ugovore iz područja energetike koje je dogovorila aktualna administracija, upozorivši pritom kako će sve nepravilnosti biti iznesene pred meksički Kongres te tamošnje, ali i međunarodne sudove.

Također, pobjednik izbora najavio je kako će održati fiskalnu disciplinu i tražiti prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama, obećavši da država neće konfiscirati privatnu imovinu.

Obradorova predizborna obećanja, smatraju analitičari, naišla su na plodno tlo kod birača, stoga ne čudi to da je po rezultatima njemu najbliži protukandidat, umjereni konzervativac Ricardo Anaya dobio tek 22,8 posto, dok je Jose Antonio Meade iz Institucionalne revolucionarne stranke još uvijek aktualnog predsjednika Enriquea Nieta dobio tek 16,3 posto.

Andres Manuel Lopez Obrador dolazi iz malog sela u južnoj meksičkoj saveznoj državi Tabasco, gdje su njegovi roditelji držali trgovinu odjećom i obućom. Iz tog razdoblja prati ga sjena obiteljske tragedije kada je njegov mlađi brat stradao u igri s pronađenim pištoljem. Pojedini meksički listovi pisali su kako se Andres s bratom Joseom igrao pronađenim pištoljem te kako je upravo budući meksički predsjednik slučajno pritisnuo obarač i smrtonosnim hicem pogodio brata.

  • +12
Andres Manuel Lopez Obrador Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Obiteljska tragedija, tvrde poznavatelji Obradorova lika i djela, zauvijek ga je promijenila te je odrastavši preko noći odlučio u potpunosti se posvetiti političkim znanostima koje je završio na Autonomnom nacionalnom sveučilištu u Ciudad de Mexicu, meksičkoj prijestolnici kojoj je bio na čelu od 2000. do 2005. godine.

Obrador je dug niz godina u političkim vodama, a karijeru je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća započeo kao član vladajuće Institucionalne revolucionarne stranke (PRI). Kasnije se pridružio Stranci demokratske revolucije (PRD), a ususret predsjedničkim izborima osnovao je vlastitu stranku Nacionalni pokret regeneracije, poznatu po akronimu MORENA.

Prije samih izbora meksički politički analitičari smatrali su Obradora, unatoč dugogodišnjem političkom iskustvu, autsajderom koji u mnogočemu podsjeća na svojeg američkog kolegu Donalda Trumpa, koji mu je među prvima čestitao na pobjedi.

Obrador je pak veliki Trumpov kritičar, osobito na polju američko-meksičkih odnosa i izgradnje pograničnog zida te je o njima napisao knjigu naziva 'Slušaj me, Trump!'.

Kritičari uspoređuju Obradora s nekadašnjim socijalističkim predsjednikom Venezuele Hugom Chavezom, koji je svojom politikom državu doveo do ruba, no on se na takve kritike nije osvrtao te se za mjesto predsjednika Meksika kandidirao čak tri puta. Prva dva pokušaja bila su neuspješna te je gubitke izbora proglasio prijevarom, nazivajući sebe legalnim predsjednikom i potičući prosvjede diljem države.

>>> Trump poručio Meksiku: Platit ćete gradnju zida. Meksikanci: Nećemo nikada

No iako je podigao na noge značajan dio Meksikanaca koji su prosvjedovali sjedeći ispred Kongresa, redovito je gubio izbore, sve do nedjelje, kada je dobio povjerenje građana, što analitičari pojašnjavaju umorom nacije od posvemašnje korupcije i rata narkomafije.

  • +5
Rat protiv meksičkih narkokartela Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svoj privatni život novi meksički predsjednik krije od javnosti i poznato je tek kako iz prvog braka ima tri sina, a iz drugog jednog. Nadimak mu je El Peje po popularnoj ribi zrakoperki, a veliki je obožavatelj bejzbola i predani navijač američkih St. Louis Cardinalsa.

Godinama je bolovao od lupusa, a 2004. godine se kandidirao za najboljeg svjetskog gradonačelnika, no tu mu je nagradu ispred nosa oduzeo Edi Rama, nekadašnji gradonačelnik Tirane, danas albanski premijer.