DOBAR POLICAJAC - LOŠ POLICAJAC

Medvedev traži slobodu za Pussy Riot!

13.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u utorak se iznenada založio za pomilovanje triju performerica iz skupine Pussy Riot koje u Moskvi služe dvogodišnju robiju

Medvedev smatra da bi Marija Aljohina, Nadežda Tolokonnikova i Ekaterina Samucevič trebale dobiti uvjetnu kaznu, jer su nakon pola godine zatvora, kako javlja Lenta, 'dovoljno odslužile'.

'Nastavak njihovog držanja u zatvoru čini mi se neproduktivnim. Po meni, u ovom slučaju bilo bi dovoljno dati im uvjetnu kaznu i uračunati im vrijeme koje su prije i nakon suđenja provele u zatvoru', izjavio je Medvedev - inače pravnik po struci.

Ruski premijer ovim je komentarom zapravo prekršio načelo nekomentiranja sudskih odluka od strane izvršne vlasti. S obzirom na to da u Rusiji nije baš rašireno uvjerenje u neovisnost sudstva, mnogi smatraju da bi ovo mogao biti oslobađajući signal za djevojke koje su u veljači ove godine u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja izvele tzv. punk molitvu 'Bogorodice djevo, potjeraj Putina'. Za spomenuti čin pripisano im je huliganstvo i širenje vjerske mržnje.

Medvedev je dodao da mu se 'gadi' postupak Pussy Riota, ali se ipak pridružio gledištu više od stotinu ruskih kulturnih i javnih djelatnika raznih političkih preferencija koji su zahtijevali puštanje djevojaka na slobodu.

Inače, u režimu koji kao dvije najistaknutije figure utjelovljuju predsjednik Vladimir Putin i Medvedev, potonji gradi imidž liberalnijeg političara. Neki analitičari njihovu PR takitku opisuju modelom 'dobar policajac - loš policajac' u kojem katkad igra ulogu 'dobrog' nasuprot žestokom i rabijatnom Putinu.