UOČI DANA SJEĆANJA

Medved: Na vukovarskom području traju probna iskapanja u potrazi za nestalima

17.11.2023 u 23:43

Bionic
Reading

Vukovar, Škabrnja i cijela Hrvatska prisjećaju se najtežih dana Domovinskog rata. U znak zahvale i sjećanja zapaljene svijeće diljem zemlje. U subotu će Vukovarom proći deseci tisuća ljudi u koloni sjećanja koja kreće ispred Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro"

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je za središnji Dnevnik HTV-a da osobno i kao hrvatski branitelj vrlo emotivno gleda na Vukovar 32 godine nakon tragedije.

'Bez obzira na protok vremena, ovdje u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se tužnih scena, odvođenja ranjenika i bolničkog osoblja u smrt. Zato i danas ovdje, u sjećanje i zahvalu njima na žrtvi, ovdje u Vukovaru, ali i u cijeloj državi, hrvatski narod zastaje na trenutak, pali svijeću, kroz molitvu i prisjećanje na žrtve koje su temelj naše samostalne i suverene države Hrvatske', kazao je ministar Medved.

Ministra je novinar i urednik Petar Vlahov upitao je li potrebno da 32 godine Vukovar bude uvijek poligon za neke osobne, političke frustracije ili smo pak zaslužili nešto posve drugo - Vukovar da nas barem u ovih nekoliko dana drži zajedno i sjedinjeno?

'Vukovar je iznad svih nas. Žrtva Vukovara je veća od svakoga od nas. Vodeći računa o tome i svijest o žrtvi koju je Vukovar podnio, naša Vlada je donijela Zakon o Vukovaru, mjestu posebnog domovinskog pijeteta - s jasnim ciljem da i naša generacija, ali i buduće na dostojanstven način uvijek iskazuju zahvalu i poštovanje prema žrtvama u Vukovaru. Nema mjesta, posebno u ove dane, apsolutno nikakvoj politizaciji. Ovo su dani kada se u tišini molimo i prisjećamo žrtava ponizno, onako kako su oni odlazili s mukama ovdje iz kruga ove bolnice', kazao je ministar Medved.

  • +58
Rijeka, Šibenik i Split za Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Medved je naglasio da je najveći prioritet Vlade RH, posebno Ministarstva hrvatskih branitelja, traganje za nestalim osobama iz Domovinskog rata. Nažalost, još uvijek su 1803 sudbine su nepoznate, dodao je.

'U našem mandatu 257 sudbina smo razriješili', rekao je i podsjetio da su na širem području grada Vukovara pronađene tri masovne grobnice. Dodao je i da ovih dana traju na vukovarskom području probna iskapanja s ciljem pronalaska nestalih osoba.

Vodotoranj u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Uoči sutrašnje kolone sjećanja u Vukovaru ministar Medved istaknuo je kako vjeruje "da će sutra hrvatski narod ponizno, dostojanstveno, jedinstveno, u zajedništvu, molitvi i tišini hodati ulicama grada Vukovara, ulicama kojima su prolazili naši ranjenici kada su odvođeni u smrt".

' Vjerujem da ćemo dostojanstveno odati počast našim žrtvama ovdje u Vukovaru, u Škabrnji i gdje god da se ovih dana obilježava komemoriranje i sjećanje naše žrtve', rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'