prijatelji U ŠOKU

Medved i Banožić na mjestu pada Cessne; među poginulima je i povratnik iz Njemačke, bivši dopredsjednik i igrač Croatije Stuttgart

30.05.2022 u 17:06

Bionic
Reading

U Broćancu, mjestu nedaleko jučerašnjeg pada zrakoplova Cessna 182, potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić zahvalili su svim interventnim službama na požrtvovnoj potrazi i izrazili sućut obiteljima i prijateljima četvero poginulih u nesreći. Prema pisanju medija poginuli pilot je državljanin Švicarske, dvoje su putnici njemačkog državljanstva, a četvrta poginula osoba je Hrvat Joško Sladojević, dugogodišnji dopredsjednik, blagajnik i igrač kluba Croatia Stuttgart

„U manje od 23 sata od prve dojave o nestanku zrakoplova pronađeni su posmrtni ostaci ljudi i zrakoplov, nakon što je u najkraćem roku bio aktiviran sustav sukladno procedurama i sve su se sastavnice brzo uključile u traganje za zrakoplovom“, rekao je ministar Medved.

Dodao je da treba pohvaliti „kvalitetnu organizaciji potražnih timova i njihovu dobru tehničku opremljenost“.

Medved je uputio zahvalu ravnatelju Ravnateljstva Civilne zaštite Damiru Trutu i svim sastavnicama Civilne zaštite, MUP-u, te specijalnoj i interventnoj policiji, a posebno volonterima HGSS-u koji su, kako je rekao, u kratkom roku došli iz svih krajeva Hrvatske, te čelnicima Rakovice i Slunja, županici Karlovačke županiji, kao i lovcima koji su se uključili.

Ta tragedija, dodao je, ukazuje na to da Hrvatska sustavno osposobljava, uvježbava i oprema sve sastavnice Civilne zaštite koja radi učinkovito što vodi do veće sigurnosti građana i turista.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na novinarsko pitanje može li potvrditi da je pilot bio državljanin Švicarske, a putnici državljani Njemačke i Hrvatske, Medved je odgovorio da istražitelji posjeduju imena osoba iz evidencije koje su u Splitu najavile svoj ukrcaj u zrakoplov, no da za podatak o identitetu žrtava treba sačekati da se sa sigurnošću utvrdi njihov identitet.

Za sada se može reći da su u vrijeme kada je zrakoplov nestao s radara na ovom terenu bili „izrazito loši meteorološki uvjeti“, rekao je Medved i naglasio da će glavni zrakoplovni istražitelj utvrditi i detalje meteoroloških uvjeta i sve druge činjenice pada, te da treba sačekati cjelovito izvješće i Županijskog državnog odvjetništva i istražitelja zrakoplovnih nesreća.

  • +22
Tomo Medved i Mario Banožić posjetili članove HGSS-a u Rakovici Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar Banožić izrazio je sućut obiteljima poginulih, te je pohvalio i „sve sastavnice domovinske nacionalne sigurnosti“.

„Pokazali smo još jednom sinergiju Hrvatske vojske i sustava Civilne zaštite, zajednički rad i nastup pri najtežim uvjetima, vremenskim i po pristupačnosti terena. HGSS i svi ostali dali su sve od sebe da što prije lociraju mjesto nesreće i osiguraju uvjete policiji i DORH-u da obave dalje svoj posao i da se unesrećeni, kao i dijelovi letjelice, upute dalje u istragu", rekao je.

RTL piše da je članove Croatije Stuttgart, kao i sve Hrvate s područja Stuttgarta, pogodila vijest o pogibiji Joška Sladojevića, dugogodišnjeg dopredsjednika, igrača i člana Croatije Stuttgart gdje je dugi niz godina obnašao i funkciju blagajnika u klubu.

"Počivao u miru naš Joško", napisali su iz Croatije Stuttgart poslavši za Fenix-magazin.de i posljednju fotografiju njihova člana Joška slikanu ispred zrakoplova Cessna u kojem je poginuo nakon što se zrakoplov u nedjelju srušio.

Pokojni Joško Sladojević koji je rodom iz Blata na Cetini dugi niz godina je radio kao inženjer u Mercedesu. Prije nekoliko godina uzeo je otpremninu i vratio se u Hrvatsku.

"Na nagovor njemačkih prijatelja prihvatio je njihov poziv da se iz Splita s njima vrati za Njemačku. Nažalost, sudbina je bila okrutna prema tom neponovljivom čovjeku", rekli su za Fenix-magazin njegovi prijatelji iz Croatije Stuttgart.

Pripadnici HGSS-a nedaleko Slunja tragaju za nestalom Cessnom Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL