teroristička skupina

Među 'Građanima Reicha' koji su planirali preuzeti vlast u Njemačkoj su i princ i bivša zastupnica u parlamentu, a već su podijelili ministarske fotelje

07.12.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Njemački ekstremni desničari imali su razrađene planove za to kako svrgnuti saveznu vladu. Pripremali su se za 'Dan X', odnosnu nasilnu promjenu sustava, pa su vježbali rukovanje oružjem, a čak se znalo tko će zauzeti koju ministarsku fotelju. U velikoj akciji u jedanaest saveznih pokrajina uhićena su 22 člana mreže Reichsbürgera i troje njihovih pristaša

'Uhićene se tereti za pripadnost terorističkoj organizaciji te pripremu rušenja ustavnog poretka SR Njemačke', stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu.

Reichsbürgeri ili Građani Reicha su naime ljudi koji ne priznaju Saveznu Republiku Njemačku i njezinu demokratsku strukturu te žele uspostaviti Njemačku u povijesnim granicama. Odbijaju plaćati porez te su često u sukobu s vlastima. Procjenjuje se da imaju oko 21.000 pristaša, od kojih su njih 1150 desni ekstremisti.

Od ranih jutarnjih sati oko 3000 pripadnika njemačke policije i specijalnih jedinica provodi racije diljem zemlje. Pretresli su 137 objekata u vlasništvu 52 osumnjičenika, a dosad je uhićeno 25 ljudi.

Pretpostavlja se da je riječ o terorističkoj organizaciji koja je, inspirirana teorijama zavjere, imala fantazije o nasilnoj promjeni vlasti. Prema informacijama kojima raspolaže Bild, teroristička mreža formirala se oko 71-godišnjeg princa Henrika XIII Reussa i berlinske sutkinje Birgit M.W. Specijalci su jutros upali u kuću 58-godišnje sutkinje i bivše zastupnice desničarske stranke AfD u Bundestagu i uhitili je.

Istraživački tim javnog servisa ARD-a javlja da je navodni vođa skupine Henrik XIII, poduzetnik Heinrich Reuss, pripadnik stare plemićke obitelji. On je, prema informacijama ARD-a, trebao nakon dolaska na vlast u svojstvu regenta preuzeti vodstvo nad 'novim Reichom'.

  • +4
Racija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

71-godišnji Reuss već je godinama jedan od najistaknutijih predstavnika Građana Reicha i nekoliko puta sudjelovao je na kongresima teoretičara zavjere, na kojima je Njemačku opisivao kao 'tvrtku' i umjetnu tvorevinu koja se 'nalazi pod okupacijom'.

Organizacija ima i svoje središnje tijelo, tzv. vijeće, a baš kao i vlada, ima svoja 'ministarstva', odnosno odjele za pravosuđe, vanjske poslove i zdravstvo, piše Bild. Organizacija je osnovana koncem 2021. godine, a njezini članovi uvjereni su da Njemačkom upravlja duboka država. Kako piše t-online, iz skupine kažu da je oslobođenje Njemačke neizbježno i za to su spremni i umrijeti. Navodno su mislili da se u Njemačkoj nalaze pripadnici tajnog društva koje čine članovi vlada, obavještajnih službi i vojske različitih zemalja, uključujući SAD i Rusiju.

Neki osumnjičenici bili su pripadnici njemačkih oružanih snaga i vojske DDR-a, priopćilo je njemačko državno odvjetništvo, a neki su legalno posjedovali oružje. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u prvoj reakciji na uhićenja pripadnika tzv. Građana Reicha najavila je daljnje akcije.

'Militantne Građane Reicha veže mržnja prema demokraciji, našoj državi i građanima koji podržavaju ovo društvo', rekla je Faeser. 'Ove mjere pokazuju da državni organi budno prate sve ugroze i da smo sposobni boriti se protiv tih ugroza', rekla je predsjednica Bundestaga Baerbel Bas reagirajući na jutrošnje akcije.

Pojam Građani Reicha prvi put se pojavio u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali se njihova radikalizacija prati tek posljednjih nekoliko godina. Ured za zaštitu ustavnog poretka njihov broj procjenjuje na oko 20.000, od čega se oko 1000 pripadnika pokreta smatra ekstremnim desničarima. Pokret do sada nije djelovao centralno, nego je bio podijeljen u više podgrupacija.