TALIJANSkA VLADA

Matteo Salvini: 'Još uvijek ima vremena za raspuštanje parlamenta i izlazak na izbore'

18.07.2019 u 08:53

Bionic
Reading

Talijanska vlada, koju čine pokret Pet zvijezda i stranka Liga, neće pasti jer je "ona jedino moguća", kazao je zamjenik premijera Luigi Di Maio u intervjuu za list Corriere della Sera od četvrtka

Di Maio, koji je ujedno i čelnik pokreta Pet zvijezda, kazao je da njegova stranka nikada neće formirati novu alternativnu većinu sa strankom lijevog centra (PD).

U odvojenom intervjuu za isti list čelnik Lige i drugi zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je da još uvijek ima vremena za raspuštanje parlamenta i izlazak na nove izbore nakon ljetne stanke, no da je na pokretu Pet zvijezda da odluči hoće li rimska populistička vlada preživjeti i nastaviti suradnju na planu jačanja regionalne autonomije, usvajanja proračuna za iduću godinu i reforme pravnog sustava.

Talijanske stranke vladajuće koalicije sukobile su se u srijedu oko izbora Ursule von der Leyen za novu predsjednicu Europske komisije, u glasanju koje bi moglo ugroziti nade Rima da će osigurati jedno od glavnih mjesta u novoj Europskoj komisiji.    

Protusistemski pokret Pet zvijezda podržao je Von der Leyen u glasovanju u utorak u Europskom parlamentu, dok je krajnje desna Liga bila protiv osobe koja za njih predstavlja "staru školu" i politike koje želi demontirati.

"Glasajući za Von der Leyen, Luigi Di Maio je izdao talijanske interese", objavila je Liga na Twitteru.

Von der Leyen je jedva osigurala pobjedu, za svega devet glasova pa se čini da se potpora Pet zvijezda pokazala ključnom, ističe Liga uz pretpostavku da je to osnova za buduće trgovanje s Bruxellesom.

Čelnik Pet zvijezda smatra pak da je Liga, glasajući protiv Njemice, svoju stranku dovela u opasnost da postane "irelevantna". Salvinijeva Liga mogla bi vrlo brzo platiti veliku cijenu zbog uskraćivanja potpore novoj predsjednici EK-a, ocjenjuje i Reuters.

Premijer Giuseppe Conte je početkom mjeseca potvrdio da je ishodio obećanje od ostalih čelnika EU-a da u sljedećoj Komisiji Italija dobije važan gospodarski portfelj.

Svaka od 28 članica ima svog povjerenika, ali Von der Leyen mora potvrditi izbor svake pojedine članice te će zasigurno odabrati one kandidate za koje misli da će s njima moći dobro surađivati i voditi EU idućih pet godina.