užarena rasprava

Matić: Tek ćemo vidjeti jesu li žene ravnopravne ili su inkubatori u koje muškarci stavljaju svoje sjeme

23.06.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić govorio je za N1 o rezoluciji Europskog parlamenta koja se tiče prava žene na pobačaj, a o kojoj se raspravljalo danas i u Hrvatskom saboru. Dokument nazvan u Hrvatskom saboru 'Matićeva rezolucija', o kojoj bi trebao glasati Europski parlament u Bruxellesu, podijelila je u srijedu saborske zastupnike

Predrag Matić rekao je za N1 da mu je žao što je tom rezolucijom zapaljena vatra, ali ako ona i jest zapaljena želi da to bude u pozitivnom smislu.

'Nakon stotina godina vrijeme je da progovorimo o pravima žena, o njihovom zdravlju, o onome što deklarativno govorimo da su ravnopravne u društvu. Ovo je prilika da vidmo jesu li i dalje ravnopravne ili su drugotne i inkubatori u koje će muškraci staviti njihovo sjeme bez ikakvog njihovog prava, to ćemo tek vidjeti', rekao je Matić.

HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler kazao je pretodno za N1 da je u rezoluciji dramatično sporan dio koji se odnosi na priziv savjesti kojeg rezolucija izjednačava s uskraćivanjem zdravstvene skrbi od strane liječnika.

'To je klasična desničarska priča na koju se nećemo upecati. To je klasična zamjena teza. Svaka čast gospodinu Ressleru, moram priznati da sam mislio da je on jedini normalni HDZ-ovac kojega poznajem, a sada me i to razuvjerio. Za njihovo biračko tijelo, oni idu do toga, oni imaju drskosti da spominju članke 36-38, sve su točke afirmativne, jedini koji to žele svesti na ideološko pitanje su desničari.

Ovdje se radi o tehničkom, zdravstvenom pitanju, o ravnopravnosti naših majki, kćerki i supruga. Čuo sam čak i izjavu ‘Europarlament ne može ništa poduzeti’, halo mi sjedimo ovdje 5 godina i primamo dobre plaće, naravno da možemo nešto poduzeti', kazao je Matić.

  • +13
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Komentirao je i primjedbe da se ovom rezolucijom zadire u suverenost država da samostalno odlučuju o svom zdravstvu.

'Oni koji govore o ovoj rezoluciji, najvjerojatnije nisu je ni pročitali. Jedna od prvih točaka govori o tome da je pitanje zdravstva u nadležnosti država članica. I o tome se ne govori dalje u svakoj točki. Ovo je rezolucija, ovo nije zakon. Europski parlament kao vrhovno tijelo Europe treba pokazati živimo li mi u 2021. u 21 stoljeću ili živimo u 17. stoljeća. Želim da Europska unija živi u 21. stoljeću s pogledom na 22. stoljeće', ističe.

Matić kaže da se nikome ništa tijekom izglasavanja izvješća o reproduktivnim pravima nije moglo podvaliti.

'Ovdje su sve punoljetne osobe. Apsolutno su bili za to što smo predložili jer su sudjelovali u izradi toga. Nitko nije transparentniji od S&D grupacije u ovom parlamentu. Jako sam siguran da sam napravio dobru stvar zajedno sa svojim suradnicama. Bit ću tužan ako to sutra ne bude izglasano, ali isto tako i dalje ću biti ponosan jer smo učinili nešto za što smo poslani u ovoj parlament. Ne da statiramo u kukuruzu, nego da jednostavno budemo predvodnici onoga čega Europa treba biti. Europa je predstavnica civiliziranog svijeta', rekao je Matić.