MINISTAR BRANITELJA O SVOJIM DEČKIMA

Matić: Ne mogu vjerovati da su digli ruku na hrvatsku policiju!

02.09.2013 u 14:34

  • +19

Gotovina u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić za skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru doznao je u Splitu, gdje se - slučajno ili ne - cijeli dan družio s generalom Antom Gotovinom. Pozvao je Vukovarce i branitelje na spuštanje tenzija

'Nasilje nije metoda za rješavanje problema, nego dijalog i poštivanje demokratske procedure sa svih strana - i sa strane Vlade, i sa strane građana Vukovara i branitelja. Ne mogu vjerovati da moji dečki, branitelji, dižu ruku na hrvatsku policiju, jer i u njoj su mahom hrvatski branitelji. To je apsurdna situacija! Apeliram na sve u Vukovaru da spuste tenzije, sjednu za stol i razgovaraju', kazao je Matić za tportal.

'Neizmjerno sam tužan zbog onoga što se danas dogodilo u Vukovaru. Nasilje nije način na koji se rješavaju problemi u demokraciji', napisao je na svom Twitteru Bojan Glavašević, šef kabineta ministra branitelja i sin poginulog ratnog radijskog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića.

'Ono temeljno za što su se hrvatski branitelji borili, pa i za što sam se i ja osobno borio, jest poštivanje reda i zakona. Jer, ako nemamo zakona, živimo u anarhiji! Da, zakoni imaju svoje postupke i metode kako se mogu riješiti i to možemo napraviti jedino normalnim dijalogom', dodao je.

'Molim sve branitelje i Vukovarce da shvate da je ondje, petnaest godina nakon reintegracije, situacija vrlo krhka. Ona možda naoko uvijek izgleda dobra, ali lako se može urušiti i ovi postupci nikome ne čine dobro. Apeliram i na građane srpske nacionalnosti da se izjasne, da budu pozitivni u ovoj priči i doprinesu normalnom životu u gradu', zaključio je Matić.

U istom društvu u Splitu boravio je i ministar uprave Arsen Bauk, koji je najavio da će primjena Ustavnog zakona o ravnopravnoj uporabi jezika i pisma u Vukovaru ići postupno. 'Vjerujem da ćemo postići razuman kompromis da na neki način zadovoljimo sve, iako znam da će biti teško', kazao je.

'Ovaj otpor vidim kao dio dnevne politike', ustvrdio je Bauk i dodao da postoji jedna narodna poslovica koja bi mogla opisati situaciju, no nije je želio izgovoriti. Naknadno nam otkrio da je mislio na onu: 'Pametniji popušta'.

General Ante Gotovina nije bio raspoložen komentirati aktualna društveno-politička zbivanja u zemlji.