POLICIJA ISTRAŽUJE

Masovno trovanje mačaka i pasa u Dubrovniku: Ugibaju kroz 15 minuta u mukama

23.03.2018 u 21:41

Bionic
Reading

Nakon niza hrvatskih gradova, vijest o otrovu od kojeg stradavaju kućni ljubimci i ostale životinje koje se nađu u doticaju s tom, za sada, nepoznatom supstancom, stiže i iz Dubrovnika. O svemu je obaviještena i policija

Dubrovačko Društvo za zaštitu životinja izvijestilo je kako je zaprimilo dojavu ogorčenih stanovnika Osojnika o masovnom trovanju njihovih pasa i mačaka.

'Ugibali su u najgorim mukama oko 15 minuta sto je pokazatelj da se radi o jakom otrovu', tvrde.

Predsjednica Društva Anica Sambrailo izvijestila je PU Dubrovačko-neretvansku i Veterinarsku inspekciju te je policija s njom obavila razgovor i uputila se na teren.

Društvo za zaštitu životinja moli građane koji imaju bilo kakve informacije koje mogu pomoći da se počinitelj ovog kaznenog djela pronađe i kazni da im dojave. Primaju i anonimne dojave.

  • +13
Osijek: Prosvjed zbog trovanja životinja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ako pak primijetite sumnjive supstance, osigurajte prostor i nazovite 112. Volontere Društva možete dobiti na br 0918815711 ili 0915918434. Vidite li otrovanu životinju odmah pomiješajte sol i toplu vodu kako bi životinju natjerali da povrati sadržaj te krenite hitno u veterinarsku ambulantu', napominju.

Masovni pomor životinja najprije se pojavio u Osijeku. Tamo je nakon analize ustanovljeno kako je sumnjiva bijela supstanca na koju su građani ukazali zapravo sol. No nije utvrđeno zašto su životinje uginule.

Dojave o trovanjima stizale su i iz Zagreba, a posljednje i iz Zadra. Tamo je u veterinarskoj ambulanti analiziran bijeli kristal nađen na nekoliko mjesta te je ustanovljeno da se radi o nervnom organofosfornom otrovu.