SANKCIONIRANI ZBOG NEPOSLUHA?

Martinčić: 'Odluka je legitimna, ali je obrazloženje trivijalno'

08.11.2012 u 13:52

Bionic
Reading

'Predsjedništvo SDP-a Hrvatske donijelo je odluku o raspuštanju organa Županijske i Gradske organizacije SDP-a Pule zbog višegodišnje političke pasivnosti', kazao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan otklanjajući da je vodstvo pulskog i županijskog SDP-a u Istri sankcionirano zbog neposluha

Naime, pulski ogranak SDP-a odlučio je, navodno mimo želje središnjice, izaći na lokalne izbore u koaliciji s IDS-om te podržati kandidaturu aktualnog IDS-ovog gradonačelnika Borisa Miletića za još jedan mandat u vođenju Grada Pule, dok se vodstvu županijske organizacije SDP-a navodno spočitava pristajanje na referendum o Plominu C.

Načelnica Općine Fažana Ada Damjanac imenovana je od strane Predsjedništva povjerenicom za Županijsku organizaciju SDP-a Istarske županije te će se u narednih desetak dana na unutarstranačkim izborima izabrati novo rukovodstvo.

'Glavni cilj je konsolidiranje stranke i priprema za izbore', kaže glavni tajnik SDP-a, no očito je da će se novo rukovodstvo pulskog i istarskog SDP-a vrlo brzo naći pred teškim odlukama. Naime, koalicijski sporazum pulskog SDP-a i IDS-a je potpisan i kako reče Dragovan, 'on je realnost', no što će dalje s njim biti odlučivati će novo rukovodstvo.

'Novo rukovodstvo donijet će odluke koje treba donijeti u pripremi stranke za izbore', kazao je kratko Dragovan, ne otkrivajući previše.

'Odluka Predsjedništva je legitimna, no obrazloženje te odluke je trivijalno. Naime, obrazloženje da je razlog za raspuštanje pulske organizacije SDP-a 'dugogodišnja politička neaktivnost' je na labavim nogama. Radi se o Gradskoj organizaciji SDP-a koja već drugi mandat suupravlja Pulom, trenutačno ima pet vijećnika u Gradskom vijeću, zamjenicu gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća. Ako je to politička neaktivnost, onda bi mali broj organizacija SDP-a u Hrvatskoj ostao', kazao je dojučerašnji predsjednik GO SDP-a Pule Denis Martinčić.

Budući da se odluka Predsjedništva odnosi se isključivo na organe, a ne i na članstvo, Martinčić je najavio da će se na unutarstranačkim izborima ponovno kandidirati za istu poziciju što je, kaže, njegovo statutarno pravo. Vjeruje da će članstvo Gradske organizacije SDP-a Pule utvrdit da je koalicijski sporazum u korist građana i stranke, no ne isključuje mogućnost da bi neka nova uprava mogla raskinuti već potpisani sporazum.

Predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić kazao je kako ne želi i ne može ulaziti u interne stvari SDP-a, no smatra da je nedavno potpisani koalicijski sporazum IDS-a i SDP-a, za obje stranke bila dobra odluka. 'Odluka o izlasku na izbore s zajedničkom listom (op. a. čiji nositelj je Boris Miletić) donesena je na tragu osam godina uspješne suradnje u upravljanju Pulom, što je prepoznato i od građana.

Mi sigurno nećemo biti ti koji će raskinuti koalicijski ugovor', kaže IDS-ov saborski zastupnik i predsjednik pulskog ogranka IDS-a Valter Boljunčić, podsjećajući da su SDP i IDS koalicijski partneri na razini Grada Pule, Istarske županije, a i na državnoj razini te da je zajednički nastup na lokalnim izborima u Puli logična opcija za koju, kako reče, vjeruju da je na korist Puljana te da će, već zbog ranijih rezultata, kao takva i biti prepoznata od građana.