JAČANJE SURADNJE

Marković pozvao na stvaranje carinske unije u regiji

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 21:50
  • Objavljeno 24.04.2009 u 21:42
Ante Marković

Ante Marković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Zadnji predsjednik vlade negdašnje SFR Jugoslavije Ante Marković u petak se u Beogradu, nakon 18 godina, prvi put obratio javnosti na regionalnj ministarskoj konferenciji o socijalnoj politici i pozvao na jačanje regionalne suradnje

Na otvorenju konferencije "Socijalna politika u svjetlu gospodarske krize" Marković je ocijenio kako bi zemlje u susjedstvu Srbije trebale u gospodarskoj krizi potražiti rješenje u jačoj međusobnoj suradnji, naglasivši da se to može učiniti uspostavom svojevrsne carinske unije među državama.

"Već je jasno da su u svijetu stvoreni golemi monopoli, posebice u financijskom sustavu, i da ih kapitalistički sustav ne može nadzirati. Rješenje je potrebno tražiti odozdo prema gore, a ne odozgo prema dolje", rekao je Marković te kao jedno od mogućih rješenja za zemlje u regiji naveo međusobno povezivanje financijskih i gospodarskih potencijala.

Govoreći pred više desetaka sudionika skupa u negdašnjoj zgradi Saveznog izvršnog vijeća (SIV) SFRJ, kao najveći problem zemalja u toj regiji naveo je nedostatak ljudi koji posjeduju veliko znanje, naglasivši da se to posebice odnosi na vlade država.

"Najveći naš problem su ljudi. Mi nemamo dovoljno pravih ljudi, znalaca. Mi uništavamo svakog čovjeka koji imalo digne glavu. Ako ne budemo riješili ljudski čimbenik, koji trebamo poticati, nećemo lako izići iz krize", rekao je Marković.

Teme dvodnevna skupa bit će mjere koje zemlje primjenjuju da bi ublažile posljedice gospodarske krize i zaštitile najugroženije građane, te socijalni dijalog u zemljama na jugoistoku Europe.

O hrvatskim iskustvima u suočavanju s gospodarskom krizom na konferenciji će govoriti ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah i predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi