udruga U ime obitelji

Markić stala na stranu sindikata: Plenkovićeva Vlada nema rješenja, podržite referendum

07.05.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, pozvala je građane da svojim potpisom podrže sindikalnu inicijativu '67 je previše' i raspisivanje referenduma o mirovinskom sustavu

U priopćenju za javnost navela je tri razloga zbog čega je stala na stranu sindikata.

'1. Brojne probleme koji opterećuju već godinama mirovinski sustav Plenkovićeva Vlada riješila je jedino dodatnim prebacivanjem tereta na nas, građane. Bez da su proveli uštede kojima bi vladajuće i interesne kaste snosile dio tereta – prihvatili su recept Europske komisije, MMF-a i Svjetske banke da se produlji radni vijek i povisi dobna granica za odlazak radnika u mirovinu.

2. Vlada Andreja Plenkovića, baš kao što je to činila i vlada Zorana Milanovića u odnosu na narodne referendume, zloupotrebljava javni novac iz proračuna za protureferendumsku kampanju. Jučer je ministar rada izjavio, nakon brojnih medijskih upita, da je Vlada na kampanju potrošila milijun kuna. Bojim se da se radi i o mnogo većem iznosu – koji HDZ-ov ministar uzima iz državnog proračuna, dakle, od novca poreznih obveznika, kako bi financirao Vladinu političku kampanju.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

3. Prije samo mjesec i pol dana ova je Vlada izglasala Zakon o financiranju političkih stranaka, izborne promidžbe i referenduma kojim je bitno otežala građanskim inicijativama financiranje referenduma. Istovremeno, ista je vladajuća većina sebi povećala sredstva iz proračuna za EU kampanju za milijune kuna u okolnostima u  kojima nema novca za zdravstvo, obrazovanje, demografsku obnovu i drugo.

Plenkovićeva Vlada nije pokazala sposobnost za pronalaženje stvarnih rješenja te je teret mirovinske reforme prebacila samo na nas, građane. Istovremeno - vladajuća većina troši sve više našeg novaca za svoju samopromociju i osobne interese', piše u priopćenju.